Sziasztok!

Magyar „ Zonnenkraft” Zoltán vagyok a FrozenFlame csapatból. Az elmúlt időben net problémák miatt nem tudtam streamelni sajnos, de ez nem jelenti azt, hogy nem játszok a Hearthstone-nal. Mostanság elég sok időt töltöttem azzal, hogy új deckeket teszteljek, theorycraftingoljak és bizony-bizony elkezdtem arénázni is. A deckjeimet mindig rankeden próbálgatom, hiszen itt derül ki igazán, hogy az adott deck jól működik-e és játszható-e az aktuális metában, illetve, hogy az adott kombó működik-e, vagy csak gondolat szintjén tűnik jó ötletnek.

Hogy miért nem csak rankedozok? A válasz egyszerű: van olyan, hogy az ember annyira rágörcsöl a legend elérésére, hogy már-már teljesen kiég, és átfordul a játék egy valami igazán idegölő és rossz dologgá, miközben – ne felejtsük el – a lényege egy játéknak az, hogy szórakoztasson. Úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. A cikk főként azoknak szól, akik rendelkeznek a megfelelő kártyákkal, a játéktudás is megvan, azonban mindig megtorpannak a legend előtt pár rankkal. Ha mindig legend vagy, akkor ez a cikk nem neked szól. És leszögezném: én magam is sokszor beleesek ezekbe a hibába, pedig tudom, mit kellene vagy mit lenne tilos, ha legend szeretnék lenni. Remélem, hasznos ötletekkel foglak Titeket ellátni, és sikeresebbek lesztek a jövőben. 😉

 

Computer Rage

 

A problémák és azok forrásai

Gondolom ismerős a szituáció: rank1 4-5 csillagon vagy, és már csak egy-két win kellene, ami annyira egyszerűnek tűnik elsőre, aztán jön a kiégés, mert napokig nem megy, vagy még rosszabb: visszaesel rankokat, akár többet is. Hogy túllépj ezen, az első lépés beazonosítani, hogy melyik játékostípusba tartozol:

 

„Top100 player”

Aki nyugodtan és higgadtan játszik, tanul a hibáiból, és belátja, mit rontott el az adott meccsen, vagy éppen miért rossz a deck. Például nem szerepel jól az éppen játszott deck a metában (pl: nem szeretsz Freeze Mage-dzsel játszani, ha sok a control Warrior vagy nem szeretsz Druidozni, ha sok a Zoo). Tudja, mivel kell játszani ahhoz, hogy legend legyen, és majdnem minden deckkel jól játszik. A cél ez, azonban ilyenné válni nagyon nehéz. Talán a játékosok kevesebb mint 0,1 %-a ilyen, és őket hívjuk a Top 100 játékosoknak. Ha ide tartozol, akkor csak így tovább! 🙂

 

„NeverLucky BabyRage player”

A játéktudás és a pakli készlet megvan, de a legend valahogy nem sikerül. Nem látja be a hibáit, mindig ideges, és a játékot, ellenfelet, az RNG-t vagy a csillagok állását okolja. Valószínűleg ez lehetsz Te! Olvasd el a cikket és irány a legend!:D

 

„Meta-vadász”

Nincs lapkészletük, pár hónapja játszanak vagy lusták megtanulni más deckeket, pedig a lapkészletük adott, de összeraktak egy Zoo-t vagy Huntert és megcsinálják a legendet, azonban nem tudnak versenyeken indulni, mert nem képeseket 3 decket összerakni. Igaz a legend címet megszerezték, de egy idő után szeretnének versenyeken is indulni… itt az ideje megtanulni más decket is! 😉

 

„Letolom a napi questet meg arénát, aztán megyek streamet nézni” player

Sok játékos van, akik lehet, hogy nagyon régóta játszanak, és nem szeretnek rankedezni, mert amikor megpróbálták a legendet elakadtak rank5-ön, és inkább belenyugodtak abba, hogy ők nem jó játékosok. Rank15-ön vannak minden seasonben, pedig a játéktudás és a lapkészlet is megvan, azonban sokszor annyira elmegy a kedvük a játéktól, hogy inkább csak streamereket néznek, mert magát a játékot szeretik, csak a sikerélmény hiányában nem rankedeznek. Ezeknek a játékosoknak szokásuk kontroll deckeket játszani mindenáron, és elég jó arénákat futni (8-10win+). Nekik azt üzenném, hogy olvassák el a cikket, és csapjanak a lovak közé, mert képesek rá! Persze a stream nézést se hagyjátok abba. 😉

 

„Van 700 aranyam, Naxxot vagy Blackrock Mountain-t vegyem meg először?” player

Most kezdte és tanácstalan. Nézz sok streamet, és olvasd el a cikket, tanulj a többiek hibáiból és használd a goldod a lehető legjobban… Előtted még hosszú út áll, de nem lehetetlen! 🙂 (És olvasd el ezt a cikket. – a szerk.)

 

Legend hátlap

 

Most, hogy idáig elolvastad, döntsd el melyik játékostípus is vagy Te! Menjünk tovább a problémákkal.

 • „Az ellenfél pont felhúzta, ami kellett neki [BabyRage]”
 • „Mindig rosszul húzok [BibleThump]”
 • „Pedig következő körben nyertem volna”
 • „Az utolsó két lap volt az, amivel nyertem volna”

 

És sorolhatnám, de gondolom ezeket már Te magad is mondtad párszor. A Hearthstone meccsed kimenetele 4 tényezőtől függ:

 • A decked.
 • Az ellenfeleid deckje. (Counter deck-e vagy éppenséggel inkább neked kedvez.)
 • A szerencse ki mellé áll? Hogy húzod a lapokat? 30 lappal játszol, hiába van egy penge late-game-es decked, ha az 5. körben elvérzel vagy éppen 6. – 7. körig nem bírtál nyerni aggroval? Agyalj valami nagy dobáson. Alakítsd úgy a managörbéd, hogy tudj a játék minden fázisában valamit kijátszani. Az nyeri meg a meccset általában, aki a legjobban tudja kihasználni a manáját.
 •  Hogyan játszod meg a lapjaidat? (Rajtad múlik! Megfontoltság és előre gondolkodás szükséges)

 

Amint látod, a 4 tényezőből majdnem 3 rajtad múlik. Kettő biztos: hogy mivel játszol, és hogy hogyan is játszod meg a lapjaidat. Az ellenfél paklijához és hogy milyen a meta tudsz igazodni: hozz olyan decket, ami jó ellenük vagy változtass olyanra, amivel több esélyed lesz. Ha nincs meta, mert többféle deck van, játssz azzal, amivel jó vagy és minél több deck ellen hatásos (pl freeze Mage ha sok az aggro). A negyedik pedig a szerencse, amitől eldől, ki milyen sorrendben húzza fel a lapjait vagy mennyit lő az Imp-losion vagy éppen mi esik ki a Shredderből. Azonban ez is múlhat rajtad valamilyen szinten! Managörbe és laphúzás. Ezzel elősegíted azt, hogy minél kisebb legyen az esélye, annak hogy a negyedik körig csak hero-power és end-turnöljél (kivéve persze, ha Handlock paklid van :D). Hidd el, minél többet játszol, minél többet gyakorolsz annál szerencsésebb leszel (:D Kappa Keepo). Ez persze nincs így, de egy jó játékos tudja úgy játszani a lapjait, hogy úgy tűnhet, már-már mindig mellé áll a szerencse, pedig csak előkészíti a dolgokat és mer néha kockáztatni. Hiszen a játék általában egy jó sorsfordító lépéssel megnyerhető, vagy egy hatalmas szarvas hibával elveszthető. Ez tűnhet úgy a kevésbé tapasztalt játékosoknak, hogy az ellenfélnek mindig szerencséje van.

A szerencse forgandó: olyan nincs, hogy valaki mindig a rövidebbet húzza, csupán az ember egy olyan lény, hogy mindig a rosszra emlékezik, arra nem, amikor tökéletes managörbével és topdeckekkel nyer 8 kör alatt, csak arra, amikor egy mage a nyolcadik körben dupla Fireball-lal kivégzi őt. Hidd el, a szerencse egy meccset eldönthet, de ez a nagy számok törvénye alapján elhanyagolható, mert például 100 meccsnél már igenis az számít, hogy milyen a paklid és miként játszod meg annak lapjait. Hosszú távon ez kiegyenlíti magát, rajtad múlik, hogy fentebb lépsz-e vagy okolod az RNGesus-t és sose leszel legend! Figyeld meg, vannak játékosok, akik mindig legendek. Mindig melléjük állna a szerencse? Kizárt. Hosszú távon rajtad múlik, hogy újra nekimész és fentebb jutsz-e a ladderen! Miután ezt olvastad, kezdd el nézni, hogy hányszor topdeckelsz Te és az ellenfeled, mert ha te húzol jól, akkor „áhh, easy ggwp volt a meccs” és természetesnek veszed, míg ha az ellenfeled, akkor „istenem már megint lemákoltak”. 🙂 Ha viszont számolod a topdeckeket, akkor észreveheted, hogy a szerencse nem mindig ellened dolgozik. (Kivéve, ha Forsen vagy. 😉 – a szerk.)

 

computer-rage

 

Szóval, hogyan is lehetsz tudatos ranked játékos?

Új gondolkodásmód fejlesztése

Ha vesztesz, nem vered szét a billentyűzetet, nem veszed fel az ellenfelet (és kívánsz szépeket a családjának, majd letörlöd mielőtt vissza tudna köszönni), hanem végiggondolod, miért is vesztettél. Ha sorozatban kikapsz a freeze Mage-ek ellen, akkor ne játssz azzal a deckkel. Próbálj meg olyan decket hozni, ami az adott metában jó. Hogy mi mi ellen jó, az egy másik cikket megérne, de itt nem kívánok szót ejteni erről. Vagy változtass a paklin, de ne egyből, mert a sok változtatás azt eredményezi – Murphy törvénye alapján -, hogy ha kiveszed a Harrisont, akkor csak fegyveres ellenfelet kapsz, vagy ha kiveszed a Kezant, akkor meg csak Huntereket meg Mage-eket kapsz. Ha egymást követő több meccsedet elveszted, akkor megéri végiggondolni, mit is kellene változtatni.

Konklúzió: higgadtság, meggondoltság és konstruktív gondolkodásmód. Tanulj a hibáidból, változtass, ha kell, és ne ragaszkodj egy paklihoz.

 

Legyél jól informált

Ha egy picit több időm van, mindig megnézem mivel játszanak a top streamerek, például Forsen, Trump, Kolento, Xixo, Savjz és mások. Miért? Ennek két oka van: az első, hogy a top streamerek formálják a metát. Egyrészt ők agyalnak azon a legtöbbet, hogy mivel lehetne 1-2 nap alatt legendet csinálni. Ebből tudod, hogy mivel lehetne gyorsan felmenni legendig. Második ok: lehetsz az, aki counter decket épít: sok a Hunter meg az aggro? Menj freeze Mage-dzsel vagy Deathlordos pappal. Nem állítom, hogy 100% lesz a winrate-ed, de nagyon sok játékos felmegy Twitch-re, s megnézi, hogy mivel csinálta meg Xixo a legendet első nap. Összerakják, majd jön egy next-level Zoo, Face Paladin vagy Face Hunter és pislogsz, hogy 5. körben meghaltál, ha te lemaradtál a streamjükről. Egyéb oldalak, amiket megéri csekkolni: Hearthstone Top Decks vagy a Hearthpwn-on a legjobb ratinggel rendelkező paklik.

Konklúzió: Ismerd a metát és a top streamerek deckjeit. Használd azt, vagy legyél az, aki counter deckkel játszik.

 

A deckek ismerete

Egyrészt ismerned kell a decket, amit játszol, illetve azokat is, amik ellen játszol. Legjobb módja ennek minél többet játszani velük. Ha egy deckkel tolsz 100 meccset, egyre többet tudsz kihozni belőle, és tökéletesre tudod formálni kisebb-nagyobb változtatásokkal. Ahogy írtam, játssz azzal is, ha megteheted, amik ellen játszani fogsz, így tudod, hogy mit kell körbejátszanod és mikre kell odafigyelned.

 

Megszokott helyszín és jó légkör plusz esetlegesen zene

Ha rankedozni akarsz és fentebb jutni, akkor ülj le a szobádba, ne játssz mást, ne chatelj, koncentrálj a játékra és lehetőleg olyan helyen játszd, ahol nem zavar semmi. Nyilván nem egy házibuli közepén részegen kell játszani a legendért rank1 5 csillagon. A zene hallgatása rajtad múlik: önismeret alapján tudod, hogy mi az, ami megnyugtat. Ne hallgass olyat, ami elvonja a figyelmed. Ne kezdj meccsbe, ha rossz a neted vagy ha nem biztos, hogy végig tudod játszani. Ha pizzát rendelsz, s mire visszaérsz, lement a köröd és kikaptál, az sosem jó. A telefonon való játékot se ajánlom, mert nem annyira látod át a dolgokat, plusz a telefon szerintem annyira nem megbízható, mint egy laptop vagy pc.

 

Összpontosítás

Ha legend szeretnél lenni, nem hibázhatsz. Egy misplay és máris kikaptál. Gondold végig többször, mi a jó lépés és ne hozz elhamarkodott döntéseket. Gondolkozz előre, mi a terv, mit szeretnél előkészíteni? Mi történik akkor, ha ezt kijátszod. Nekem segít, ha elmondom azt magamban, hogy mi a terv és mi lehet a válasza erre az ellenfélnek, erre streamelés közben jöttem rá. Az se szégyen, ha nem megy annyira a fejszámolás, így papírra írsz néhány információt vagy leírod mik mentek ki az ellenféltől (főleg versenyen ajánlott).

Mulliganelés

Nagyon fontos, hogy mit tartasz meg kezdőkézben és mit cserélsz el. Erre akkor fogsz rájönni, ha minél többet játszol egy deckkel. Minden deck ellen mást kell megtartani. Egy jó kezdőkéz megnyeri a játékot. Ha Te kezdesz, akkor kapsz 3 kártyát, amit ha elcserélsz, 6 lehetőséged van javítani a kezdőkezeden. Ha másodikként jössz, akkor 8!

 

Higgadtság, szünet

Fontos, hogy ha leülsz játszani, akkor nyugodtan és ne zaklatott állapotban tedd azt. Zaklatott állapotban kevésbé tudsz koncentrálni és hibázni fogsz, és mint írtam, egy hiba végzetes lehet. Ha vesztesz 3-4-et, akkor tarts szünetet, nézz egy filmet, nézz másokat, nézz streamet vagy játssz arénát… akármit, csak ne rankedezz. Majd két óra múlva vagy másnap újra megpróbálod.

 

Kockázat: merj kockáztatni és bevállani dolgokat

Egy jó lépés megnyerheti a meccset. Általában egy jó play és a meccs a te kezedben van. Néha kockáztatnod kell, néha meg a biztosra kell menned. Egy jó játékos ismérve, hogy el tudja dönteni mi a legjobb lépés az adott szituációban.

#Nevergiveup

Soha ne concede-elj, ha tudod, hogy legalább 1 % esély is van arra, hogy nyerj. Például ha az ellenfélnek full boardja van, nézd meg mi esik ki a Shredderjéből: hátha egy Doomsayer . Ha 10 meccsből egyet megnyersz így, hogy nem adod fel, akkor az sok előnyt jelent a fentebb jutásban.

Minőség, nem a mennyiség

Inkább napi 5 meccset játsz de azt higgadtan, csak a Hearthstone-ra figyelve, nem 1000 más dolgot csinálva. Ha nyersz 5-öt, azzal sokkal előrébb vagy, mintha 30-ból csak a felét nyered meg, mert nem koncentrálsz oda eléggé. A kevesebb néha több! 😉

 

Te döntesz

Ne az ellenfelet és a deckjét okold, ha kikaptál, neked is ott a lehetőség, hogy azzal a „ rákkal” vagy „azzal az OP **** deckkel” játssz. Minden lap elérhető Neked is, úgyhogy csináld meg és játssz vele!

 

Hearthstone Stats

 

A játékosok kevesebb, mint 0,5%-a legend és nagyjából 4-5% van rank5 alatt. 15-20% rank5 és rank15 között, míg a nagyjából 75% rank15 felett. Érdekes adat. Amikor rankedezni indulsz, ne arra gondolj, hogy úristen, legend akarok lenni minden áron. Lehet, hogy ez két hónap múlva sikerül csak, nem ez számít. Elsődleges célod a tanulás legyen és a tapasztalatszerzés. Egy elvesztett meccs után ne azt nézd, hogy buktál egy csillagot, hanem vedd tudomásul, hogy mit rontottál el, és legközelebb ne kövesd el ugyanazt a hibát. És hidd el, ha megvan a kellő tudásod és kitartásod, legend leszel. Ha szükséges, olvasd el többször is a cikkem, rá fogsz jönni, mi a baj a hozzáállásoddal. Ha ezeket kiküszöbölöd, hidd el, hamarosan legendássá válsz Te magad is! 🙂

 

Írta: FrozenFlame Zonnenkraft

Web: https://frozenflamehs.wix.com/frozenflame

Stream: https://www.twitch.tv/frozenflamehs

Kapcsolódó bejegyzések

 • Artik

  Jó a cikk Zonnenkraft!!
  A legendhez bizony észben fel kell nőni és belátni a saját hibáidat. A “varianciát” majd ráérsz okolni ha valóban mindent megtettél és így sem sikerült. (De ez beláthatjuk elég ritka eset)

  • Magyar Zoltán

   thx Artik 🙂

 • Emen

  hibás a kép 100,5% ra jönnek ki a playerek

  • HK

   Helyedben megtanulnék számolni! 😉

   • Emen

    nálunk 75+17,5+5,5+2+0,5=100,5 na akkor ki a hülye?

    • Sandviking

     A kerekítést is vedd figyelembe !

 • Dani Takács

  Nagyon jó kis cikk, kedvet kaptam hogy újra megpróbáljam a legendet 🙂

  • Magyar Zoltán

   köszi Dani 🙂

   • Dani Takács

    Pedíg a „Letolom a napi questet meg arénát, aztán megyek streamet nézni” player csopertba tartozom, de sikerült rávenned h megér a legend egy x. próbálkozást is 😀

 • Colts

  Jó cikk lett, én is azóta szignifikánsabban jobban haladok amióta minden vesztes meccs után megállok 1 percre és átgondolom miért is vesztettem, mit csinálhattam volna másképp. A vesztes meccsek nagy részében a játékos saját hibájából fakad a vereség, de a bébirázs hozzáállást könnyebb előadni 😀 amúgy meg érdemes feljegyezni amikor te mákolod szét az ellenfelet és visszaemlékezni rá akkor, amikor téged mákolnak szét 😀

  • Magyar Zoltán

   😉 🙂 ennek örülök Áki

 • Én Jeremiás

  egy jo gachimuchi mindig kell a legend farmhoz

 • Magyar Zoltán

  100,5 % deIlluminati , re mélem tetszett srácok, nehéz volt összefogalmazni azt, hogy mivel is lehet fejleszteni magát az embernek 🙂 köszi a véleményeket 🙂

 • Tricsi

  Én eddig egy alkalommal próbáltam legendáva válni. Akkor rank 3-ig jutottam. A legnagyobb gondom, hogy nincs elég időm rá. A napi 1-2 óra játék leginkább a napi küldetésekre megy el. Kb mennyi idő kell a legendhez?

  • fects

   Rank 5-ről 60% win rate mellett kell kb 120 meccs legendig, viszont 55% wr mellett már 250. 1 meccs kb 7-10 perc. (Rank 5-ig gyorsan el tud jutni az ember a szezon közepe felé a win streak miatt.)

 • Ádám Barta

  Remek cikk! Ráébresztett több alapvető hibámra, és mindamelett érdekes volt egy két idézetnél magamra ismerni. Köszönöm Zonnenkraftnak és remélem, hogy sok hasonló minőségű cikket olvashatok még magyar hs játékosok tollából!

 • sTyLeRR

  Köszi Zonnen, nagyonsokszor voltam már rank 3-5 körül, ahogy írtad : napi küldi, stream nézések és aréna (teszem hozzá 8-10 win). A cikked elolvasása után jöttem rá, hogy a nyugalom faktor nincs meg, mert mindig szanaszét izgulom a fejem h jujj most muszáj nyerni már nincsmessze stb. Nyugodt játékkal talán többre megyek, ha sikerült a legend küldök egy képet 😉 THANKS!!

 • Magyar Zoltán

  Örülök srácok, hajrá!! 🙂