Ahogy egyre több és több dust gyűlik össze, az ember elgondolkozik azon, hogy mit craftoljon. Közel az 1600 dust? Végre egy legendary, de vajon melyik? Mivel a legendary-k nem épp olcsók, így az ember lehető legokosabban akarja elkölteni a nehezen összeszedett dustját.

Kaszthoz kötött legendaryk

Attól függően, hogy az illető milyen deckeket használ, az elsőnek craftolt legendaryk eltérőek lehetnek. Általában neutrális legendarykat akarunk craftolni először, hisz míg a class lapok limitálják a deckeket melyekben használhatjuk őket, addig a semleges legendarykat több deckben is felhasználhatjuk. Ennek ellenére néhány class legendary túl jó ahhoz, hogy tovaléphessünk felettük.

Tirion Fordrding

Vitathatatlanul az egyik legerősebb legendary. Nem csak a 6/6-os divine shieldes taunt tűnik fenyegetőnek, hanem a tény is, hogy 15 damage-nyi fegyvert hagy maga után. Gyenge silence-re és hasonló lapokra, de azonnali megoldást követel. Bár nem a legjobb választás aggróba, a control és a midrange deckek egyik alapköve.

tirion_750


Grommash Hellscream

Kivégző lap, és szinte elengedhetetlen bizonyos Warrior deckekben. Whirlwind, Shield Slam, Cruel Taskmaster, Inner Rage, Slam kártyákkal kombinálva akár 12 sebzés azonnal. Leszedésnek sem rossz, a következő körre megnő a sebzése.

grommash_750


Cenarius

Mindkét módja hasznos, habár a buffhoz szükségünk lesz néhány minion-re ahhoz, hogy ugyanazt az értéket biztosítsa, mint a tauntok. A 2/2-es tauntok tökéletesek némi nyomás gyakorlására, miközben megvédik hősünket a sebzéstől.

cenarius_750


Semleges legendaryk

cairne_bloodhoofCairne Bloodhoof

Sokan Cairne-t helyezik a craft listájuk legelejére. Elég egy pillantást vetnünk rá, és már tudjuk, hogy értékes. A legjobb 6 manás drop a játékban. A Chillwind Yeti népszerű, mert a 4/5-ös stat-jai valószínűvé teszik, hogy 2 minionnel fog tradelni. Cairne pedig lényegében egy Chillwind Yeti, ami halálakor idéz egy másik Yetit. Ha pedig párhuzamot vonunk a Yeti értékével, ez azt jelenti, hogy Cairne akár 4 minionnel is tradelhet, ami igen effektívnek mondható. Nem csak előnye, de egyben a hátránya is az, hogy ez mind 1 lap. A Deathrattle azt jelenti, hogy egy Silence, vagy Transform effekt meg tudja oldani, és egy 6 manás Chillwind Yeti már nem olyan értékes. Mivel 6 manába kerül, így sokkal nagyobb esélye van annak is, hogy az ellenfél kevesebb lapból játssza körbe. Ezek ellenére is az egyik legerősebb legendarynak tekinthető.


ragnarosRagnaros The Firelord

Mindig is az egyik legjobb legendarynak tartották, hiszen Ragnaros az egyetlen 6+ attackos legendary, melynek azonnali hatása van a boardra, és a Silence sem igazán oldja meg. A legnagyobb előnye, hogy eltávolítja a minion-öket, anélkül, hogy ő maga sebződne. A Big Game Hunter számára kedvező ATK-on kívül azonban a Ragnaros rendelkezik egy másik hátránnyal is. Az RNG-vel, ami ugyebár képessége véletlenszerűségét takarja. Bár nem biztosíthatod, hogy eltávolít-e egy adott miniont, ellenben a board letakarításával biztosan 8 sebzést okoz az ellenfélnek. Köszönhetően az erejének, valamint az általános használhatóságának, az egyik legjobb legendary kártyának tartják.


bloodmageBloodmage Thalnos

Bár a 2 manás 1/1-es statok nem tűnnek túl bizalomgerjesztőnek, senkit ne tévesszen ez meg. A +1 Spellpower és a Deathrattle effect rendkívül hasznos. Sokan a Kobold Geomancer-höz, vagy a Loot Hoarder-höz hasonlítják, de ő igazából a kettő egybe gyúrva. Míg az előző kettőt talán nem éri meg a legtöbb deckben használni, addig a kettőjük kombinációját már igen. Amennyiben rendelkezel vele, a paklijaid 90%-ban használni is fogod.


black_knightThe Black Knight

Meta függő lap. Egy tauntokkal teli metában az egyik, ha nem a leghasznosabb lap, lényegében egy Chillwind Yeti 2 manás beépített Assassinate-tel. A ladder azon részén viszont, ahol nem dominálnak tauntos paklik, a lap sokat veszít értékéből. Ilyen esetekben a lap egy 6 manás Chillwind Yeti-vé redukálódik. Szerencséjére a legtöbb deck használ valamiféle tauntot. Habár nem az a lap, amit mindig használni kell, egyértelműen azon legendaryk közé tartozik, melyeket megéri lecraftolni.


sylvanasSylvanas Windrunner

A nerfelés után vesztett az értékéből, de továbbra is a jobb legendaryk közé tartozik. A képessége nagyon egyedi. Sokszor az ellenfél az egész boardját beáldozza, csak azért, hogy elkerülje a lap hatását. Pszichológiai lap, ami nyomást gyakorol az ellenfélre. Jelenleg a deathrattle rendszer nem megfelelő működése miatt, ha megöl egy Cairne-t vagy egy Harvest Golem-et, és közben belehal, nem lopja el a „születendő” lényeket. Ezt a Naxxramas bevezetésekor érkező patchben javítani fogják, ha hihetünk az ígéreteknek.


alextraszaAlexstrasza

Jól működik olyan deckekkel, melyeknek nagy burst potenciálja van, engedik, hogy a kombó lapjaid megőrizd late game-ig. Önmagában a 8/8-as test nem túl előnyös, szóval ő inkább a kombók felállításához kell. Bár a Charge lap nerfelése óta már nem képes 1 kör alatt kivégezni az ellenfelet, a Warrior deckben továbbra is az egyik befejező lap szerepét tölti be. Az utóbbi időben ismét népszerűségnek örvendő Freeze Mage-ben központi szerepet játszik.


yseraYsera

Egy érdekes lap, az egyik legerősebb late game legendary. Control deckekben használható, viszont elég lassú, körök kellenek hozzá, hogy értékes legyen. Nincs azonnali hatása a mezőre, mint más legendaryknak, valamint az RNG miatt előfordulhat, hogy olyan lapot ad, ami kevésbé hasznos. Ellenben a 4/12-es test Silence esetében is eléggé hasznos tud lenni.


Mint láthatjuk, rengeteg olyan legendary-t találunk, melyek rendkívül jól felhasználhatók a különböző deckekben. A craftoláshoz vezető első lépés mégsem a lapok kiválasztása, hanem a játékstílusunk meghatározása. A különböző control és aggro deckek más-más legendarykat igényelnek, így nagyon fontos, hogy eldöntsük tulajdonképpen mit is akarunk, illetve szeretünk játszani. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy lecraftolunk valamit, majd később rájövünk, nem is akarjuk használni az adott lapot vagy decket. Olyan, hogy „legerősebb” legendary nem létezik. Minden pakliba más a legjobb, így ne azt a kérdést tegyük fel magunknak, hogy milyen legendary-t craftoljunk, hanem, hogy milyen decket játszunk.


Bontottam egy legendaryt, megtartsam?

A cikk második felében szeretnénk arról is szót ejteni, hogy mik azok a legendary kártyák, amiket nyugodtan disenchantolhatsz (azaz betörhetsz dustért) és melyek azok, amiket mindenképp tarts meg. Természetesen ez a lista a Naxxramas utáni metával változhat, ahogy a fentebbi is, de az még több, mint egy hónap.

1. Csoport

Semmiképp ne disenchantold, sokféle deckbe jók

Cairne Bloodhoof
Ragnaros the Firelord
Leeroy Jenkins
The Black Knight
Bloodmage Thalnos

2. Csoport

Csak akkor disenchantold, ha biztosan nem játszol majd a deckel, amibe jók

CenariusControl Druidban jó
Lord JaraxxusMár Handlockban sem sűrűn látni
YseraControl Warriorban látni, de nincs azonnali hatással a boardra
Grommash HellscreamBizonyos Warrior deckekben jó
AlexstraszaControl Warrior és Freeze Mage deckekbe kötelező
Baron GeddonControl Warriorban aggro ellen jó
Sylvanas WindrunnerMostanában kevés pakliban van bent, de ott erős
Tirion FordringControl Paladinban kötelező
Harrison JonesMiracle Rogue és Warrior ellen jó
Al’Akir the WindlordBizonyos Shaman deckekben elfér
Archmage Antonidas Freeze Mage-ben szokták használni
Edwin VanCleefMiracle és Tempo Rogue-ban nagyon hasznos lehet

3. Csoport

Csak akkor disenchantold, ha nagyon kell a dust, vagy már tudod mit szeretnél craftolni helyette (arany keretest nyugodtan törd)

Captain Greenskin
Deathwing
Gruul
Hogger
King Krush
King MuklaCsak tempo deckekbe fér bele
MalygosKizárólag Malygos Miracle-ben (gyengébb, mint a sima Miracle) használható
Onyxia
The Beast

4. csoport

Nyugodtan disenchantolhatod bármelyik verzióját, nagyon kevés deckben használható

Nozdormu
Millhouse Manastorm
Nat Pagle
Lorewalker Cho
Illidan Stormrage
Tinkmaster Overspark
Prophet Velen

Ez a lista csak egy irányadó, nem kell tartani magad hozzá. Ahogy a craftolásnál is, a disenchantolásnál is érdemes körültekintően eljárni. Ne légy türelmetlen, gyűlik a dust naponta szépen, ha játszol arénákat. Addig nincs értelme betörni legendary kártyát, míg nem vagy biztos benne, hogy jobban jársz a 400 dusttal, mint a kártyával. Az arany kereteseknél kicsit egyszerűbb a helyzet, mert ott gyakorlatilag választhatsz, hogy mit craftolj belőle, amennyiben gyengébb legendaryt bontottál.

Sok szerencsét mindenkinek a bontásokhoz!

Kapcsolódó bejegyzések

 • Giganta

  Szerintem a 3. csoportot össze lehetne olvasztani a 4-essel (esetleg muklát + velent kivenném), a többi – a csoportban szereplő – legendaryt kétség kívül nem éri meg deck közelébe engedni.

  • Sokszor jött az a válasz a csoportban ezen lapoknál, hogy ne törd be, mert ha még most kezdted, egy darabig jó lehet, meg úgysem tudod, hogy mit szeretnél helyette. A kezdők előszeretettel törnek legendaryt, csak sokszor később megbánják, mert nem ismerik a lapok erejét. Ráadásul van aki rare kártyákat kraftol belőle, ami szinten egyáltalán nem éri meg, mert jó eséllyell kibontod, ha türelmes vagy. Persze vannak kivételek.

 • Szeguspowa

  Hát malygos nálam kötelező lap az elemsámi pakliban .Egy hihetetlenül erős deck lett malygossal és semmi áron nem kapnám szét

 • Sándor Király

  Csak annyi kérdésem lenne, hogy a gold kártyákat miért nem lehet minden esetben betörni? Persze csak ha már van belőle egy? Tök jó hogy csillog, meg minden, de ebben a pillanatban még nincs több hatása a játékra.

  • Vannak úgynevezett “soulbound” kártyák, pl Elite Tauren Chieftain, Gelbin Mekkatorque, plusz a basic kártyák arany változatai, amiket a hős szintezése közben kapsz. Azokat azért nem lehet törni, mert vagy bizonyos extraként kaptad, vagy túl nagy dustmennyiséget kapnál “ingyen”.

   • Sándor Király

    Bocs. Azt hiszem félreértettél. Az arany legendarykra gondoltam. Mert külön ki van emelve a cikkben, hogy valamelyiknek az arany verzióját lehet törni. Más csoportnál meg nincs ez megemlítve.

    • Igen, akkor félreértettelek. Azért van egy külön csoport, mert kezdőknek nem sokat számít 400 dust, viszont tudnak egy darabig játszani azokkal a kártyákkal (annyira nagyon nem gyengék), később azokat is be lehet törni. Viszont ha arany keretest kapsz, választhatsz helyettük bármi mást, megéri betörni, mert biztos találsz jobbat, vagy 4 epicet is csinálhatsz akár belőle.

 • Danes652

  A Mimiron’s Head Jó valamibe? Érdemes megtartani?

 • Fikusz

  A snned old sheredderol(nemtudomhogykellleirni) mi a velemenyetek?