Sokan használják a szót, de vajon mennyit tudnak róla mit is jelent és pontosan hogyan is változik a Meta?
Michael “Strelzik” Sterling egy Legend játékos, a legutóbbi szezonban 20. lett a ranglétrán. Az ő elemzését olvashatjátok a tovább után a Meta mibenlétéről, valamint a jelenleg legjobb deckekről és azok countereiről.
A Naxxramas megjelenéséig még legalább egy szezont a jelenleg ismert lapokkal kell lejátszanunk, ezért sokaknak hasznos lehet ez a leírás, ha jobb helyezést szeretnének elérni a júniusi szezonban.

Mi az a “Meta”?

A meta a Hearthstone-ban (és más játékokban is) az adott időszak legnépszerűbb stratégiai fortélyait takarja. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy melyek azok a deckek, amikkel a legtöbbször szembe kell nézned Ranked módban. Mivel bizonyos deckek nem ugyanolyan erősen más paklik ellen, ezért a ranglétra különböző szakaszaiban más-más deckek számítanak a legjobbnak. Teljesen más lapokkal és akár hősökkel találkozhatunk leggyakrabban Rank 15-20 közt, mint 14-től 10-ig, a Rank 5 és legend közti grindról nem is beszélve. Az előrejutás legfontosabb szabálya az, hogy ismerd az aktuális Rank-ednek megfelelő metát. Egyszerűbb szóval a környezetedet és az akadályokat, amiken át kell verekedned magad, hogy előrébb juss. Ez sokkal nehezebb, mint gondolnánk, és meglehetősen sokszor tapasztalhatjuk, vagy hallhatjuk, hogy egy bizonyos deck és játékosa megragad egy szinten. Ez pontosan azért történik, mert azon a Ranken, ahol épp tart, túl sokan játszanak olyan deck-kel, ami az övé ellen erős. Ha átlátod a metát, amit egy körforgással lehet legjobban ábrázolni, nagyon nagy előnyben leszel más játékosokkal szemben és sokkal könnyebben érheted el a Legend rangot.

Milyen a meta körforgása?

Az elmúlt két hónapban hatalmasat változott a meta. A legtöbb információ a cikkben Strelzik saját tapasztalataira és a LiquidHearth-on havonta megjelenő Power Rankings-re (havi erőviszonyokat latolgató összefoglaló) alapszik.

rankings

Egy hónap megfelelő idő a meta körforgásának elemzésére. Ha tudod, hogy a kör melyik szeletében jársz éppen, ki fogod tudni választani a neked legmegfelelőbb paklit az adott Rank-en legnépszerűbb deckek ellen, így növelve a nyerési arányodat (innentől win rate). A cikkben majd rátérünk a legerősebb deckekre és azok ellenszereire is.

A körforgás az alábbi módon működik: Deck A > B > C > D és így tovább, amíg el nem jutunk újra az A deckhez. Ha az A deck-el játszanak a legtöbben, mindenki az ellen készül majd B deckel, hogy aztán a B-t egy C deckkel próbálják megfogni a többiek. Ezt talán könnyebb a mostanság legismertebb deckekkel illusztrálni.

metadiagram white

Miracle Rogue > Midrange Hunter > Handlock > Druid > Control Warrior > Miracle Rogue

Ez csak egy példa, hogy milyen lehet a meta körforgása. A későbbiekben szó lesz a deckek erősségéről és a matchupokról. Természetesen ez a körforgás nem minden esetben állja meg a helyét, sok függ a deckben használt kártyáktól is. Például egy Control Warrior lehet erősebb egy Miracle Rogue paklinál és fordítva.

Miért cserélnek deckeket a játékosok? Hogyan változik a mezőny?

Habár még mindig a Warlockot szavazták meg a profik a legerősebbnek az elmúlt hónapban, a középmezőnyben nagy mozgások történtek. Márciusban sokkal több Handlockot láttunk. A Warlock gyengéje egyben a leghatásosabb fegyvere is. A hős képességével nagy előny lapot húzni, ellenben sok olyan deck, amivel könnyedén kikerülhető a Taunt, megverte a Handlockot. A Hunter azért került ennyire a középpontba áprilisban, mert rengetegen játszottak Control Warriort és Watcher Druidot. Ekkor láthattuk a legtöbb Lifecoach és Kolento féle Hunter decket, amikben a nagy beastekkel meggyűlt a baja még a Control deckeknek is. Ahogy ez a deck népszerűvé vált, azonnal letette a közösség egy része a Handlockot, mivel a Hunter képességével és a Tauntok kikerülésével nem volt nehéz nyerni a Handlockok ellen.

Mik a legnépszerűbb deckek ellenszerei?

Az öt legerősebb hőst és azok legtöbbet használt deckjeit fogjuk sorra venni. Íme a jelenlegi meta (április 2014) top paklijai:

  • Warlock:  Zoo Lock, Handlock
  • Druid: Ramp, Watcher
  • Hunter: Midrange, Face Hunter
  • Warrior: Control
  • Rogue: Miracle, Tempo, Malygod

 

Hearthstone - Warlock

A két legismertebb Warlock pakli jelenleg az Aggro Warlock (közismertebb nevén Zoo Lock) és a Handlock.

Zoo

metazoo

A Zoo szinte minden deck ellen megállja a helyét, de természetesen vannak paklik, amik ellene szakosodtak.

A Control Warriornak például erős early game leszedései vannak: Shield Slam, Whirlwind, Execute, Fiery War Axe, Shield Block. Ezen kívül számos válasza van, míg eljut az erősebb kártyákig, mint Baron Geddon vagy Ragnaros. Amíg a Warriorral a korai board controlra törekszünk, nem lesz gondunk a Zooval. A deckben mellesleg sok a 4 HP-s minion, amiket több, a Zooban található kisebb minionnal letradelhetünk.

Egyéb deckek, amik jók lehetnek a Zoo ellen:

A Midrange és a Rush Hunter is jó eredményekkel indul a Zoo ellen. Az Unleash The Hounds és az Explosive Trap teljes board cleart jelenthet, így lapelőnyhöz juttatva a Huntert. Az Arcane Shot is egy olcsó leszedés, a Flame Imp és Knife Juggler ellen kiváló.

A Watcher vagy a Token Druid is képes kellemetlen perceket okozni a Zoonak, a korai leszedésekkel és az erős midgame-mel. A Swipe, Wrath és a Keeper of the Grove lapok nagy segítségünkre lehetnek. Az Innervate-tel pedig hamarabb hozhatunk ki erős minionokat, amik a Warlock sok olcsó lényét eltüntethetik.

Handlock

metahandlockA Handlock ereje a Warlock képességében rejlik, mivel 2 manáért mindkét Giant kijátszását segíti és még lapot is húz vele. Miután teli kézből kijátszott Twilight Drake-eket és Mountain Giantöket, a HP-ja csökkenésével egyre olcsóbb Molten Giantöket tud kirakni az asztalra, amikből igencsak erős pajzsot formál.

Hogy mivel lehet a Handlockot könnyen megoldani? Hunterrel. A Hunter képessége és a Warlock képessége 4 sebzést jelent körönként a Warlocknak. Ezen kívül olyan olcsó leszedései vannak, mint az Ironbeak Owl, a Hunter’s Mark, a Deadly Shot vagy a Kill Command. Ezekkel nem nehéz megoldani a hatalmas tauntos óriásokat sem. Ezért ha sok Handlock-kal találkozol, válts mindenképp Hunterre.

Egyéb deckek, amik felvehetik a versenyt a Handlock-kal

A Control Warrior is képes ellenállni az óriások hadának, mivel az első négy-öt körben a Warrior képes felhalmozni annyi Armort, hogy a Shield Slam nagyszerű válasz a Giant-ökre. Ezen kívül ott a Brawl és az Execute és jó pár erős Legendary, amivel megoldhatóak. Mindenképp oda kell figyelnünk a Warlock HP-jára, és lehetőség szerint a kisebb minionjainkkal kicsalogatni a Warlockból a leszedéseit, majd gyorsan kivégezni.

A Shaman sem rossz a Handlock ellen. A Hex és az Earth Shock jó lapok Taunt ellen, sőt az Earth Shock a legjobb lapok egyike a Twilight Drake-kel szemben. A lényeg, hogy a Hexeket tartogassuk az óriásokra, és ne engedjük a Warlock HP-ját úgy leesni, hogy olcsó Molten Giant-ökkel kelljen szembenéznünk, inkább próbáljuk meg kivégezni egy Leeroy / Al’Akir + Rockbiter + Windfury kombóval minél hamarabb.

Hearthstone - Hunter

A Hunter mostanság két igencsak különböző ám nagyon erős válfaját játsszák a legtöbben. Az egyik a Face Hunter a másik pedig a Midrange Hunter. Itt megjegyeznénk, hogy bár nerfelték az Unleash The Hounds-ot, de a játékosok ezen túl ha nagyobb hangsúlyt fektetnek a tempo előny megtartására a lapelőnnyel szemben, amit a Buzzard + Unleash kombó nyújtott, nem fognak sokkal rosszabb helyezéseket elérni a Hunterrel, mint eddig.

Face Hunter

metafaceA deck ereje abban rejlik, hogy ellenfelét minél kevesebb lény kijátszására készteti. Ha a Face Hunter ellen “kipakolsz” iszonyatos sebzéssel torolja meg. Ellenben jó néhány deck képes ellenállni ennek a késztetésnek. A Control Warrior talán a legjobb az effajta deck ellen. A hős képessége pont kioltja a Hunterét, ezért kizárólag a fegyvereire és a minionjaira támaszkodhat. Az Armorsmith, a Whirlwind, a Slam, az Execute, a Shield Slam és a Fiery War Axe mind tökéletes megoldás a Rush Hunter lényei ellen. Ha okosan játszol a trapek ellen és nem adsz plusz durabilityt a fegyverének, nem lesz gondod. A Shield Block pedig elég jó “gyógyítás”, amivel szinten tudod magad tartani.

Egyéb deckek a Face Hunter ellen

A Midrange Hunter is jó a Face Hunter ellen. A két Flare segít elhárítani a trapeket, és még lapot sem veszítünk vele. A Midrange Hunternek elég erős beast-jei vannak, amik a Houndmasterrel még durvábbak. Ezek miatt talán csak akkor verheti meg a Face Hunter, ha nagyon gyorsan összejön neki minden. A legfontosabb teendőnk, hogy figyeljük a saját és ellenfelünk HP-ját, és tudjuk melyik az a kör, amikor meg tudjuk ölni azelőtt, hogy ő végezne velünk. Legtöbbször a Face Hunter a hősünket üti, legalábbis addig, amíg nem érzi a vesztét.

Midrange Hunter

metaHmidrangeLétezik egy deck, amivel nagyon egyszerű megverni a Midrange Huntert, ez pedig nem más, mint a Miracle Rogue. Abban a deckben megvan minden, ami egy számunkra kedvező board kialakításához szükséges miközben a Hunter HP-ját is csócsáljuk. A Hunter ezen válfajának ereje a beast kombókon alapszik, nagyon erős Tauntokat gyárt, így gyakorolva nyomást ellenfelére. A Miracle Rogue kevés minionnal operál, spellekkel igyekszik megtartani a board controlt és hirtelen képes kivégezni ellenfelét a Malygos + spellek vagy Leeroy + Shadowstep kombókkal. A legfontosabb az, hogy a Sapeket a nagy tauntokra vagy a Savannah Highmane-ekre tartogassuk.

Egyéb ellenszerek a Midrange Hunterrel szemben

A Kitkatz féle Warrior deck az egyik legjobb példa. A szokásos leszedéseken kívül szerepel benne a Cleave. A Highmane halálakor ez a spell a legjobb barátunk. A Highmane-t le is másolhatjuk akár Faceless Manipulatorral, amivel a Hunter nehezen tud elbánni. Ügyelnünk kell a Hunter minionjainak leszedésére és a hősünk képessége mint már említettük a legjobb védelem a Hunter képessége ellen. A Fiery War Axe is kiemelten fontos lap ebben az összecsapásban.

Hearthstone - Warrior

A jelenlegi meta egyik legdrágább deckje, a Control Warrior nagy win rate-tel kecsegtet, viszont rengeteg időbe telnek vele a meccsek és néha kilátástalannak is tűnhetnek.

Control Warrior

metawarriorRengeteg fajtája ismeretes a Control Warriornak. Most a talán legdivatosabbal foglalkoznánk. A Control Warrior általában nem túl erős a gyorsabb deckekkel szemben, mint például a Zoo és néhány Midrange pakli. A Shaman is egészen szépen muzsikál ellene, mivel sok kis minionból épít magának boardot, majd rövidre zárja a meccset egy Al’Akir + Rockbiter + Windfury kombóval. Az ilyen meccseken a Shield Slam és az Execute sem túl hasznos, mivel egyenként nem nagy fenyegetés a Shaman egyik minionja sem, viszont az idő elteltével erősödnek. Ezen kívül ott a Hex és az Earth Shock, amivel a Warrior Legendary lapjai megoldhatóak. A Fire Elementel 3 sebzése sok kisebb minion eltávolítására tökéletes, akiket már esetleg a Whirlwinddel bántott a Warrior. A Flametongue Totem segíthet jó tradeket kihozni a kisebb minionokból, vagy némi HP-t leszedni a Warriortól. Figyelnünk kell azonban, hogy ne legyen lent túl sok minion, mert a Brawl és Baron Geddon kellemetlen lehet. A Lightning Bolt egy kis segítséggel könnyedén végez a Frothing Berserkerekkel és az Armorsmithekkel. Mindig figyeljünk oda a HP-nkra, észben tartva, hogy bármikor jöhet egy Enrage-elt Grommash.

Egyéb deckek, amik borsot törhetnek a Control Warri-orra alá

A Priest egészen jó arányban képes győzni ellene. A Cabal Shadow Priestess, a Shadow Madness és az Auchenai Soulpriest + Circle of Healing kombó épp jó arra, hogy a legfontosabb kártyákat eltüntesse a Warriortól. Meg kell próbálnunk a legjobbkor használni a Holy Firet és nem engedni, hogy erős boardot alakítson ki ellenfelünk.

A Handlock is megállja a helyét a Control Warrior ellen. Habár képes a Handlock erősebb lényeit megoldani olcsó leszedésekkel, van annyi lap a deckben, hogy még így is képes legyen győzni. A Handlockkal való játék esetén folyamatosan Tauntos minionokat kell gyártanunk, miközben igyekszünk a Warrior Armorját kordában tartani. A Warrior ugyanis képes egy kör alatt 7 armort magára dobni, a hős képességével és egy Shield Block-kal. Mivel a Shield Slam olcsón leszedi az óriásokat, nagyon fontos az előbb említettekre odafigyelni. Az Ancient Watcert is silence-elhetjük, hogy még egy kis fejtörést okozzunk ellenfelünknek.

Igaz a cikk elején leírtuk, hogy a Control Warrior viszonylag könnyedén a Zoo-val, de sok gyors deck tudja megfogni. A Zoo ellen tudnunk kell, ki az aggresszor és ki a védekező és mindenképp azon kell lennünk, hogy mi irányítsunk. A Hunter a másik, ami kemény dió, ugyanis az erősebb lényeket nehezen tudja leszedni a Warrior. Ha nem jönnek be a megfelelő lapok a Highmane leszedésére (Baron Geddon, Shield Slam vagy Execute) akkor vége a dalnak. Hunterként is természetesen érdemes figyelnünk hősünk életerejére Grommash miatt, és készüljünk fel a The Black Knight-ra is, ami a Houndmaster kombó ellen igencsak hasznos.

Megjegyzés: A Midrange Hunter és a Control Warrior a cikk szerint egymást counterelő deckek. Ebben a “párosításban” minden attól függ, melyik fajta Control decket használja a Warrior és mikor játssza ki a leszedéseit. És persze a húzásoktól.

Hearthstone - Druid

A Druidot tartják az egyik legmegbízhatóbb kasztnak a játékban. Sok fajtáját ismerjük, de a legtöbben a Ramp és a Token Druidra esküsznek.

Token Druid

metatokensA Hunterek tökéletesen alkalmasak a Token Druid elleni játékra. Az Unleash The Hounds + Starving Buzzard kombóval laphúzás mellett még a gyengébb tokeneket is letakaríthatjuk. A Hunter’s Markokat tartogassuk kizárólag a Violet Teacherek ellen. Habár a meccs kimenetele nagyban függ az Unleashtől, mégis megbízható, mert sokféleképp húzhatunk lapot a Hunterrel. Nagyon fontos, hogy mindig tartsuk tisztán a boardot: egy Savage Roar véget vethet a meccsnek. A Token Druid ráadásul kettővel játszik, ezért várjuk meg mindkettőt, ez után már nem lesz vészes a meccs.

Mivel győzhetjük még le a Token Druidot?

A Control Warrior jó ellene. A Whirlwind megoldja a kisebb minionokat, az Execute pedig mehet a Violet Teacherekre. A Brawl is csodákra képes az ilyen meccseken, és ha kibírod a late game-ig, egy Gorehowl feléd billentheti a mérleget. A 14 HP-s kritikus pontra mindenképp figyeljünk, mivel ennyinél már a Savage Roar + Force of Nature kombó magában is elég a Druidnak.

Ramp Druid

metarampA Handlockot nehezen viseli a Ramp, mivel a Black Knighton kívül nincs túl sok leszedése és igencsak korán képesek vagyunk nagy minionokat letenni az asztalra a Warlockkal. Sok Ramp Druidból “hiányzik” a Force of Nature + Savage Roar kombó, ezért alacsonyabb HP-n sem kell félnünk tőlük, ha már felállítottuk a Tauntos óriás-falat. A Handlocknak a tarsolyában még ott a Siphon Soul is, amivel a Druid nagyobb minionjait eltűnteti.

Mi lehet még jó a Ramp ellen?

A Midrange Hunternek szuper leszedései vannak a nagyobb minionokra, amikkel a Ramp operál. Mint már említettük a nagy Tauntokat viszonylag egyszerűen megoldja a Hunter a Hunter’s Markkal, a Deadly Shottal, és a Kill Commanddal. Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy az Unleash The Hounds vesztett értékéből, így nagyon meg kell gondolnunk, mikor játsszuk ki. A Savannah Highmane-ek védelme érdekében jó, ha korán előcsaljuk a Keeper of the Grove-okat. Itt is érdemes figyelni a hősünk életerejére, mert a Druid is hirtelen tud szép adag sebzést bevinni.

Hearthstone - Rogue

A Rogue a béta óta az egyik legerősebb kasztnak számít. Ha az alábbi deckek bármelyikével megtanulsz játszani, azonnal bele fogsz szeretni. A két Miracle deck közti különbség a kivégző lapok összetétele, az egyikben Leeroy-é a főszerep még a másikban Malygos a hóhér.

Miracle Rogue

metamiracleA Miracle Rogue deckel nagyon élvezetes, máskor viszont nagyon frusztráló a játék. A deck gyengéje az, hogy limitált sebzést képes kiosztani, ezért például a Control Warriorral legyőzhető. Ha azt a kevést miniont, amivel Rogue játszik, leszeded és tudsz némi Armort magadra ölteni, egészen könnyen nyerhetsz. Az Assassin’s Blade nagyon fontos a Rogue-nak ezért egy Harrison Jones derékba törheti a karrierjét. Ha nincs Jones, igyekezzünk lerakni olyan minionokat, amikre el kell, hogy használja a fegyver durability-jét, így nem marad elég sebzése hősünkre. A Conceal a másik lap, ami nagyon fontos, mivel a Rogue így megtarthatja nagy sebzésű minionjait még egy körig.

Van más hatásos deck is?

A Rush Hunter is működik a Miracle ellen. Nincs sok megoldása a Rogue-nak a sok Charge-os minion és direkt sebzés ellen (Kill Command, Eaglehorn Bow, Arcane Shot, a hős képessége). A Secretek könnyedén megfoghatják Leeroyt, és minionok hiányában maximum a hős képességével tudja tesztelni a trapeket ellenfelünk.

Malygos Miracle Rogue (Malygod)

metamalyA hónap sztárja, az előző deckre alapszik, viszont Malygost használja Leeroy helyett kivégzésre. A deckben ezen kívül találhatunk Earthen Ring Farseer-öket is, amivel gyógyulhatunk, viszont a Taunt még mindig hiányzik belőle. A Warriorral ügyelnünk kell, hogy a Rogue ne kapjon túl nagy előnyt Malygosból, ezért tartogassunk egy Execute-ot a meccs végére. A Cleave és a Slam jól jöhet az SI:7 Agent-ök ellen. Ha figyelsz a HP-dra és az Armorodra, sima ügy lesz a meccs.

Mivel lehet még megfogni Malygodot?

A Rush Hunter szuper választás. Viszont ahelyett, hogy a saját Leeroy kombóddal foglalkozol, a boardot tartsd tisztán és gyakorolj nyomást ellenfeledre. A trapek nagyon fontosak és növelik az Eaglehorn Bow értékét. Fejezd be a meccset, még mielőtt Malygos a pályára kerül, ennyi a lényeg.

Tempo Rogue

metasavjztempoA Handlock a legmegfelelőbb a tempo visszaszerzésére olyan deckek ellen, ahol a nagy minionok dominálnak. A sok Taunt és board clear mind erős a Tempo Rouge ellen. A Siphon Soul könnyedén leszedi az erősebb minionokat, míg a Soulfire a kisebbeket. Természetesen a Rogue ellen is figyelnünk kell HP-nkra, mert a Leeroy + Cold Blood kombó fájhat.

Más ötlet a Tempo Rogue ellen?

A Tempo Rogue deck nevében szerepel, hogy mire megy ki vele a játék. Ami hiányzik a deckből, az a laphúzás, ezért a jó trade-ekkel előnyhöz lehet jutni vele szemben. A Midrange Hunternek elég erősek a minionja ahhoz, hogy túléljék a sebző lapok többségét, így legalább 2 lapot el kell használnia a Rouge-nak, hogy leszedjen egy-egy beastet. Ami megfoghatja a Huntert, az egy jól időzített Sap. Nagyon könnyen elfajulhat a helyzet, ezért fontos a board control megtartása.

Összegzés

Sok időbe telne az összes jelenleg játszott decket felsorolni és kielemezni, de reméljük sokaknak segít ez a cikk a meta és a legnépszerűbb deckek megismerésében.

Tartsátok szem előtt, hogy a meta folyamatosan változik: ha valaki kitalál egy erős decket, máris rengetegen használják majd Rankedben. Éppen ezért kísérletezzetek magatok is, hogy hogyan lehet legyőzni az éppen legnépszerűbb paklikat!

via

Kapcsolódó bejegyzések