A hivatalos forrás szerint több mint 600 accountot tiltottak ki Kínában, de egyelőre nem hallani a többi régióból hasonló híreket. Ez egy igencsak kis szám, főleg a szóban forgó régióhoz képest. Rengeteget hallani redditen és a fórumokon, hogy milyen mértékben elterjedt a botozás a játékban az EU és NA régió szerverein is.

Mire képes egy bot?

Egy jól megírt program egy viszonylag egyszerű játékhoz (igen, a Hearthstone egy egyszerű játék a kártyajátékok között) úgy látszik sokkal többre képes, mint gondolnánk. Hallottunk már nem egy olyan esetről ahol Shaman és Warlock botok a top 400 legendben szórakoztatták ellenfeleiket. Olyan okos playeket csinál némelyik, hogy az ember csak pislog. Főleg, hogy “hiányzik” belőle a fáradtság, a bosszankodás (tilt), az elszámolás és hasonló hibák lehetősége. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a legtöbb botot mire használják. Vannak, akik mások accountját boostolják vele, így keresve valódi pénzt a játékban szerezhető gold helyett. Mert ugyebár ez lenne a botozás másik célja, a gold farmolás. A legérdekesebb verzió viszont az Arénázás, a játékos pickel, a bot játszik, és legtöbbször átlag 5-6 nyert meccsel tér vissza. Vannak persze helyzetek, ahol a botok gyengébben teljesítenek, mint a hús-vér játékosok. Ilyenek a Deathrattle hatások, néhány keményebb deck és Kel’Thuzad például, ahol ugyebár a bot simán letrade-eli minionjait az ellenfél lényeire, mert nem veszi számításba, hogy azok a kör végén visszatérnek.

Kockázatos a csalás?

A PC Gamer meginterjúvolt egy bottal (is) játszó játékost és bevallása szerint az elmúlt hónapban nagyjából 2000 meccset nyert neki a program, ugyanazon az accounton, minden probléma nélkül. Sőt, volt, hogy 3 napig egyfolytában játszatta gondtalanul a robotot. Ez azért érdekes, mert elvileg a Blizzard pont az ilyen érdekességekre figyel fel, mikor botokat keres. Augusztusban egy interjúban megerősítették álláspontjukat, miszerint keményen felveszik a harcot a botok ellen, mivel ezek nem csak a játékélményt rombolják, de sértik a felhasználási feltételeket. Az interjúban konkrétan rákérdeztek a fiatalembernél, hogy legalább valamilyen szinten érez -e lelkiismeret furdalást mások játékélményének elrontása kapcsán. A válasza pedig: “Talán egy kicsit, de nem eléggé, hogy… Gondolhatjátok, ha még mindig botozok.”

Mint a fentebb írtakból is kiderül, nem igazán hatotta meg a Blizzard felhívása emberünket, és nyilatkozatában elmondta, hogy direkt feszegette egy idő után a határokat. Szerinte a Blizzardot, őszintén szólva, mégsem érdekli annyira, vagy nem fordítanak rá elég figyelmet, hogy érdemben fellépjenek a botozás ellen. “Még egyetlen botozó játékosról sem hallottam, akit kitiltottak volna.” – mondta az interjú alanya.

Mit lehet ellenük tenni?

Az előbb említett játékos szerint a Blizzardnak két lehetősége van viszonylag nagy biztonsággal megkülönböztetni a valódi játékosokat a botoktól. Az egyik egy report rendszer lenne, de természetesen ennek megvan az a hátránya, hogy a játékosok egymást tiltatnák ki, ami nem vezetne semmi jóra. A másik lehetőség már sokkal okosabb: a battle.net klienst szerelhetnék fel egy bot kereső programmal, bár a legtöbbek szerint ez se okozna sokáig fejtörést azoknak, akik pénzt keresnek a botozásból.

Természetesen a legtöbb bottal éjjel találkozhatunk, mivel a gazdik ilyenkor alszanak, ezen kívül a szezon elején is természetesen hemzsegnek Ranked módban. Mint már említettük, igencsak jól teljesítenek a ranglétrán, olyannyira, hogy sokan felvették botjaik meccseit híres streamerek ellen (pl. Trump, Reynad) és nevetve nézik vissza a reakciókat, főleg, hogy a legtöbben persze nem jönnek rá, hogy botok ellen játszanak és topdeckre, szerencsére és egyebekre fogják vesztüket.

A népszerű játékok átka

Egyfajta morbid bók is lehetne a játék számára, hogy ennyien botoznak benne, és oldják meg így az arany hősök, a legend rang vagy a gold megszerzését. Mert ugyebár általában a rossz játékokban nem keresik az ilyen kiskapukat az emberek. Már weboldalakon hirdetik a HS botokat és szép pénzeket szereznek belőle.

Ettől függetlenül a játékélmény nagy százalékban, mint minden kompetetív játékban, egymás legyőzéséből fakad, sokaknak okoz örömet a tudat, hogy valahol van egy igencsak sós játékos a meccs végén. A Blizzard úgy látszik végre megtette az első lépéseket, kiderül mikor csap le nálunk a kalapács.

Ha ilyen programot lehet írni, miért olyan gyenge az AI a Naxxramas-ban? A viccet félretéve, várjuk véleményeteket és ötleteiteket a cikkel kapcsolatban.

Kapcsolódó bejegyzések

 • lac

  Nevetséges!! Ennyit tudok hozzá fűzni a témához. Szerintem akármit kitalálhat a Blizz.. úgy is lesz rá válasz és menni fog tovább a bootolás!

 • Loachlan

  Számomra nem rontja a játékélményt, sőt némelyik bot elleni meccs jóval izgalmasabb és nehezebb, mint az ember elleni. Csak a sámán egy kicsit uncsi…

 • Balsac

  Valahol érdekesnek tartom, hogy 1-2 bot mennyire jól tud teljesíteni, de ettől függetlenül nem támogatom.

  Loachlan: baszki 5-6 évvel ezelőtt mindenhol ez volt a felhasználónevem :DD még a jó öreg ált. iskolás hkk-s korszakból

  • Loachlan

   Igen igen HKK. Még sose találkoztam olyan oldallal vagy játékkal ahol foglalt lett volna 😀 kb. 10 éve használom 😀

 • catgay13

  De vajon miért Ázsia a példa kapásból? x)

 • Crull

  Teljesen időszerű volt már egy határozott fellépés az unfair játékosok ellen, nem csak a puszta szövegelés! Kíváncsian várom a konkrétumokat!

  Én is játszottam már bot ellen, és baromira nem volt élmény! Élő játékosokat kérek! 🙂

 • Ragi

  “Mert ugyebár ez lenne a botozás másik célja, a gold farmolás”
  Kérdés: adott egy olyan játék, amiben goldot nem tudsz átadni másik játékosnak, semmi érdekesre nem tudod költeni, mint még több játékra (aréna), vagy pakli. Ha minden lapod megvan – bottal ezek szerint könnyen -, akkor csak arra tudod költeni, hogy még többet játsz, aréna. De alapjába véve, ha megvan az összes lap, golden, egyszer akár legend is, akkor a játék – de leginkább a botolás, mint olyan – értelmét veszti.
  Tényleg komolyan azt gondoljuk, hogy Blizzard bármit is akar/tud/fog tenni, hogy a botok megszűnjenek, főleg akkor, ha messze nem okoznak annyi bosszúságot, mint a wowban, ahol azért messze több lehetőséged van a golddal? Volt egy rövid időszakom, amikor árak alakulása miatt érdekem volt, hogy esténként – meg lehetőség szerint nappal is, notiról, céges gépről, bárhonnan – AH-zak. Rengeteg időm ment rá, teljesen hulla voltam, vásárlói forgalom este 7-éjjel 1 között aktív, 1 hónapon keresztül semmi mást nem csináltam, csak ah-ztam, egy fullos karakterrel. Komolyan mondom, majdnem meghaltam. És már akkor 2 level1-es karakter csinálta mellettem ugyanezt, csak éppen végtelen készlettel, szinte 1 helyben állva, és nem 1 hónapig, hanem 1 évig. Sosem tette ki őt/őket a Blizzard.
  Mondjuk én egyszer átküldtem accounton belül egyik karakterről a másikra 100 stack ore-t, 3 napon belül kivágtak, hogy farmertől vettem cuccot, valós pénzért. Ismétlem, saját accon belül volt a tranzakció. Ennyit erről kb.

  • fogtunder

   a Blizznek nagyon egyszerű okból áll érdekében lecsapni a botokra, mégpedig az, hogy a botokkal farmolt gold húzza ki a pénzt a zsebükből. tudom, hogy nálunk annyira nem jellemző, de jobb gazdasági helyzetben lévő országokban az emberek igenis költenek pénzt boosterre, mert egy belépő játékos előtt a jelenlegi helyzetben iszonyat sok grind áll, ha f2p módon akarja tolni.

   • Ragi

    Ezzel tisztában vagyok, levezettem már párszor, hogy ami nekünk ingyenes, az a blizzardnak elképesztően hatalmas bevétel. 1-2 pakk, 1-2 aréna egyébként még itthon is simán elmegy fizetőbe. Kiváncsi lennék, hogy a meglévő “20 millió” játékosra átlag hány fizetett pakli jön ki fejenként.

    • fogtunder

     arra én is, illetve, hogy ennek a halmaznak mekkora része játszik aktívan. sajnos ezeket sosem fogjuk megtudni.