Sokszor hallottuk már, hogy játékosok megragadtak egy szinten, hiába van idejük, lapkészletük, és a játék mechanikájával is tisztában vannak. Mi lehet hát az oka, hogy nem elég a win rate-jük ahhoz, hogy feljebb kerüljenek a ranglétrán? Rengeteg jó decket találhatunk a neten, de ez önmagában édeskevés ahhoz, hogy valaki Legend legyen. A következő cikkben megpróbálunk rávilágítani arra, hogy mire kell figyelnünk, ha hatékonyan akarjuk játszani a deckünket.

Az egyik legfontosabb tényező a lapelőny. Sokan, akik más kártyajátékokban járatosak, a legfontosabbnak az ellenfél boardjának tisztán tartását tartják, és bizonyos deckekkel ez a helyes meglátás, de nem minden esetben.  Ha megnézed, hány lap maradt a saját és az ellenfeled deckjében a meccsek végén, valószínűleg az eredmény az lesz, hogy a nyertes nagy többségében az, akinek kevesebb lap maradt a paklijában. Ez igaz a manahasználatra is (amelyik játékos több manát költött, jobban kihasználta a manáját az fog nyerni), de erről majd később. A lapokhoz visszatérve, ez Arénában is ugyanúgy igaz, mint Ranked módban, leegyszerűsítve kijelenthetjük, hogy a nagy arányban az a játékos nyer, aki több lapból válogatott a meccs során. A kérdés már csak az, hogy hogyan jussunk lapelőnyhöz.

A lapelőny megszerzése

184px-Arcane_Intellect(489)A legalapvetőbb lehetőség természetesen olyan kártyák kijátszása, amelyekkel több lapot húzhatunk, mint például az Arcane Intellect. Van néhány hasonló ilyen kártya, ami lapelőnyhöz juttatja játékosát, viszont időt vagy tempot veszítünk velük. A 3. körös Arcane Intellecttel pont az a baj, hogy az egész körödet kihagyod és a boardon részedről semmi nem változik, ami olyan szinten begyűrűzhet, hogy akár a meccsbe is kerülhet és még csak használni sem tudod a lapokat, amiket húztál abban a körben. Ezek a fajta lapok az end game-ben sokkal erősebbek, mert ott a húzott lapokat azonnal ki tudod játszani.

Egy másik klasszikus formája a lapelőny megszerzésének az ellenfél minionjának megölése anélkül, hogy erre kártyát kéne elhasználnunk. Ilyen például a Fire Elemental, vagy az SI:7 Agent. Ha meg tudsz ölni egy miniont az ilyen kártyák Battlecry hatásával, az ellenfeled már vesztett egy kártyát és vélhetően még legalább 1 lapot fel kell áldozzon, hogy leszedje ezeket. Ezt hívjuk 2 for 1 (kettőt az egyért) trade-nek. Nem is gondolnánk mekkora előny ez, pedig a 2 for 1 iszonyatos előny játékosának és akár meccsdöntő is lehet egy szoros mérkőzésen. Ha többször sikerül ilyet összehozni, akkor még valószínűbb a győzelem, mivel az ellenfeled ki fog fogyni a lapokból. Éppen ezért olyan erős például a Flamestrike Arénában, mivel nagyon könnyű akár 3-4 lényt is leszedni ezzel az egy lappal.

Hősök képességei

A következő részben a Hero powerökről szeretnénk szólni, mert ezek is nagyon sokat segítenek abban, hogy lapelőnyhöz juss. A tökéletes példa erre a Warlock képessége, mivel az azonnal kártyát húz neked, éppen ezért a kaszthoz kötött lapjai talán kicsit gyengébbek a többi kaszt kártyáinál. A Warlock képessége tökéletesen illik a Zoo és a Handlock játékstílusához, éppen ezért ezek a legerősebb deckek ehhez a kaszthoz jelenleg. A kártyák felhasználása nélküli laphúzás minden kártyajátékban hihetetlenül erős, és ez alól a Hearthstone sem kivétel. Ha Warlockot játszol, folyamatosan keresned kell azokat a helyzeteket, amikor használhatod a hős képességét, meg van az a “fölösleges” 2 mana. A Zooban ez általában később kerül előtérbe, mikor már kijátszottad az összes miniont a kezedből, míg a Handlockban általában a játék korai szakaszán fontosabb (kihozni egy Mountain Giantöt, vagy Twilight Draket a 4. körben), bár az end game-ben is nagyon jól jöhet, hogy olcsóbban jöjjenek a Molten Giantök és lapot is húzhassunk.

Az Arénában is inkább a late gameben jön elő többet a tapelés (laphúzás a hős képességével), vagy amikor nincs olyan kártya a kezedben, ami értelmes playre adna lehetőséget az adott körben. Ha félsz feláldozni a hősöd HP-ját a kártyákért, ne játssz Warlockal! Ezzel a kaszttal a HP egy olyan erőforrás, ami nagyon fontos a győzelem szempontjából, és sokkal édesebb a győzelem, ha 10 HP-ról sikerült megverni az ellenfelet. Bizonyos kasztok ellen azért jó odafigyelni, hogy mennyire engedjük leesni a Warlock HP-ját, például a Druid 14 sebzéses kombója, vagy csak önmagában egy Leeroy némi buffal.

hero powers

Az olyan hősök képességei, mint a Mage, a Rogue és a Druid, amikkel minionokat támadhatsz, úgyszintén lapelőnyhöz juttathatnak. A hősöd és a kezedben lévő lapok képességeit kombinálva komoly előnyhöz juthatsz. Ha ezekkel a kasztokkal játszol, keresd az alkalmat, hogy használhasd a hős képességét, hogy leszedj egy miniont az ellenfeledtől.

A Priest képessége egy kicsit más formában segít lapelőnyhöz jutni, mivel a gyógyítással megoldható, hogy egy lényed több ellenséges minionnal trade-eljen, mint alap esetben tudna. Éppen ezért sokkal fontosabb a minionjaidat healelni, mint saját magadat, kivéve, ha nagyon kevés az életerőd, vagy tudod, hogy az ellenfeled mennyi sebzéssel fog kivégezni nagyjából és nem szeretnél az alatt a kritikus pont alatt maradni. Mindenesetre az biztos, hogy ha a minionjaidat gyógyítod, az hosszú távon lapelőnyhöz vezet.

A Shaman és Paladin kasztok képessége minionokat teremt, amikkel van esélyed az ellenséges lényeket leszedni, tehát újfent lapelőnybe kerülni ellenfeleddel szemben. Ezen hősöknek pont ezért vannak kaszthoz kötött lapjaik, amikkel buffolhatják minionjaikat, és általában az “ingyen” minionra kijátszott buff erős play. Akárcsak a többi Hero powernél, itt is tudnunk kell, melyek azok a helyzetek, amikor a legjobban járunk a képesség használatával és az így kreált minionok trade-elésével.

És végül essen szó a Warrior és a Hunter képességéről, amik sajnálatos módon nem juttatják játékosukat lapelőnyhöz. Szerencsére nem csak lapelőnnyel lehet nyerni a játékban, és ezek a képességek máshogyan segítenek, szóval ne gondoljuk, hogy ettől kevesebbek a többi kaszt képességénél.

Miért olyan erős kártya a Chillwind Yeti?

184px-Chillwind_Yeti(31)Az első és legfontosabb ok az, hogy az ellenfelednek általában több kártyára lesz szüksége, hogy leszedje. Máris lapelőnyhöz jutottál! Sokszor pontosan úgy tudsz előnyhöz jutni, hogy te támadod meg az ellenfeled lényét, például egy 3/2-es miniont, és mivel a Yeti fent marad az összecsapás után, riválisodnak még legalább 1 kártyába kerül majd megölni. Tehát minél több miniont ölsz meg a saját lényeddel, annál jobban jársz.

Eddig a lapelőnyről volt szó, de nem mindegy az sem, hogy hogyan használjuk azokat a lapokat, amik rendelkezésünkre állnak. Bizonyos értelemben a Hearthstone-ban a legfontosabb szempont a hatékonyság. Arénában a leghatékonyabb kártyákat akarjuk pickelni, Ranked módban pedig a legerősebb lapokat használni a deckünkben. De mitől lesz egy lap hatékony? Általában ez a lap költségének és értékeinek és / vagy képességének az arányából derül ki. De mit sem érsz a legjobb kártyákkal, ha nem a leghatékonyabban játszod ki őket a meccseiden. A két legfontosabb tényező a meccsek során a mana kihasználása és a sebzés helyes elosztása.

Mit jelent a helyes mana felhasználás? A legegyszerűbb válasz az lenne, hogy minden manád felhasználod minden körben. Biztos, hogy több lapot tudsz kijátszani a meccs során, ha helyesen használod a manád, mivel így hamarabb jönnek a játékba a kezedből az erősebb minionok és spellek. Rettentően fontos, hogy előre tervezz és tudd, hogyan fogod elkölteni a manád az elkövetkezendő körökben, és ehhez ismerned kell a decked lapjait, és tudni hogyan akrasz nyerni vele.

184px-Harvest_Golem(386)Vegyünk egy egyszerű példát. A harmadik körben járunk és az alábbi lapok vannak a kezedben: Knife Juggler, Amani Berzerker, Ironfur Grizzly és Harvest Golem.
A boardodon pedig az előző körben kijátszott Faerie Dragon várakozik. Lehet, hogy szeretnéd kitenni a Knife Jugglert, hogy használhasd a képességét a későbbi körökben, ha miniont teszel ki, de nem ez a helyes play. Természetesen egy 3 manás lényt kell választanod, hogy a 4. körben a két 2 manás lényt játszhasd ki. Ha a Juggler mellett döntesz, két körödben nem költöd el a manádat hatékonyan, ugyanis a 4. körben is csak 3 manás lényt tudnál kitenni, ráadásul így kevesebb lényed lenne a boardon.

Nagyon sokat változtathat a terveiden a kör elején felhúzott lap. Ezért minden kör elején újra kell értékelned, hogy melyik a leghatékonyabb play, a rendelkezésre álló lapokat felhasználva. Az előző példához visszatérve, ha Chillwind Yetit húzol fel, az lesz a megfelelő lap a 4. körre, majd az 5. körben jöhet a Juggler és egy 3 manás minion.

Mivel mindig jó, ha több lehetőség közül választhatunk, ezért ha valamilyen hatással lapot tudsz húzni (és ez lehetőséged ad új megoldásokra), mindig a köröd elején tedd meg. Például a Warlock képessége, vagy egy Gnomish Inventor kijátszása a late game-ben, mikor még marad mana egyéb lapokra, általában helyes lépés, ha nincs már a kezünkben a megoldás az adott szituációra.

Egyetlen kör is végzetes lehet, ezért tényleg mindig érdemes a legokosabban elkölteni a manánkat. A kör elején mindig ez a kérdés kell, hogy előtted lebegjen: “Melyik kártyákkal tudom az összes manám elkölteni ebben a körben ÉS a következőben?” Ha megtalálod a megoldást, több kártyát fogsz tudni rövidebb idő alatt kijátszani a játék során.

Természetesen lesznek olyan helyzetek, amikor a board helyzete szabja meg, hogy mit kell kijátszanod, és ez nem a leghatékonyabb mana szempontból. Lehet, hogy a 3. körben kell kijátszanod egy Frostboltot, hogy leszedj egy komolyabb fenyegetést az ellenféltől. Az ilyen helyzetfelismerés a játék nehezebbik része, de idővel rá lehet érezni, hogy mikor hagyhatunk veszni néhány kristályt. A lényeg, hogy tudd, miért döntöttél úgy, ahogy és ha hibáztál, ismerd fel hol és mit lehetett volna másképp csinálni.

Gazdálkodj okosan

184px-Twilight_Drake(360)Mint már írtam, a másik fontos tényező, ahol hatékonyan kell cselekednünk, az a sebzés elosztása. Természetesen úgy lehet hatékonyan sebzést kiosztani, ha épp annyit viszünk be egy lény leszedéséhez, amennyi megöli, legyen az akár spellből, akkor minion trade-elésből. Vegyünk megint egy egyszerűsített példát. Az ellenfeled kijátszott egy Ironfur Grizzlyt a 3. körében. A 4. körben úgy döntesz Fireballal leszeded a Grizzlyt. Ez egy borzasztóan rossz használata a Fireballnak, még akkor is, ha nincs más megoldás a kezedben. Elestél 3 sebzéstől, ami igencsak jól jönne, ha a következő körben az ellenfeled kijátszik egy 4/6-os Twilight Drake-et. Ha arra nem lesz megoldásod, ezzel az egy kártyával (de leginkább a te hibád miatt) simán megverhet az ellenfeled.

Sokszor nem lesz egyértelmű azonnal, hogy mennyire fontos a sebzés helyes felhasználása. A fenti példában természetesen nem tudhattad, hogy egy 6 HP-s miniont fog kirakni az ellenfeled a következő körben. Viszont néha jobb türelmesen várni, amíg a legtöbbet kisajtolhatod a lapjaidból és a minionjaid sebzéséből. Bár legtöbbször nem tudod, mi fog történni a következő körben, mégis fontos, hogy észben tartsd, hogy mi történhet és a már meglévő lapjaiddal és manáddal is ez alapján gazdálkodj, a sebzést is így oszd ki.

A Hearthstone-ban, amint van egy minionod, ami támadhat, arra ugyanúgy kell tekintened, mint egy sebző spellre, mint például a Frostbolt vagy a Fireball. A minionok sebzését a lehető legjobban kell felhasználnod, hogy jó trade-eket tudj kihozni belőlük, ami számodra lapelőnyt jelent, míg az ellenfeledet hátrányba kényszeríti.

Természetesen, ahogy a mana kihasználásánál is, a sebzésnél is lesznek helyzetek, mikor kénytelen vagy többet sebezni, vagy több lényt használni a kelleténél, hogy likvidálja egy komolyabb fenyegetést, mert nincs más megoldás. Az ilyen helyzetek megítélése és a jó play felismerése tapasztalat és idő kérdése, de mindenképp kezdjük azzal, hogy a lehető legjobban használjuk ki a sebzést és a manát.

184px-Explosive_Trap(344)A hatékonyság témájában meg kell még említenünk, hogy a kártyák és a mana felhasználása együttesen is nagyon fontos. Ez annyit tesz, hogy a legjobban akkor jársz, ha egy ugyanolyan vagy kevesebb manaköltségű kártyával oldod meg az ellenfeled egy lapját. Amikor azt hallod, hogy “Trading up” (kedvező trade), az azt jelenti, hogy valaki olcsóbban szedte le az ellenfele egy kártyáját, mint annak a kártyának a manaköltsége. Ezáltal a játékos mana előnyhöz jut ellenfelével szemben, ami miatt általában a board control hozzá kerül. A legtöbbször viszont egyenlő értékű kártyákat láthatunk trade-elni. Csak hogy néhány jó példát említsek, a Worget infiltrator le tud szedni bármilyen bármilyen 2 HP-s 2 dropot (2 manás lényt). A Deadly Shot 3 manáért bármekkora lényt (akár 9 manásat is) leszed, ha a random faktor nekünk kedvez, vagy nincs más lény a boardon. Az Explosive Trap 2 manáért bármennyi 2 HP vagy az alatti lényt likvidál, ha a hősünkre támadnak. És még sorolhatnánk.

A következő pár meccseteken próbáljatok a fent írtakra figyelni, használjátok ki a legjobban a manátokat, tervezzetek előre, tradeljetek hatékonyan és biztos, hogy a win rate-etek jobb lesz, mint előtte. Sok szerencsét mindenkinek, reméljük, a cikk segít, hogy kevesebb kelljen belőle a Legendhez, vagy a 12 wines Arénához vezető úton.

Készített egy videót Rácz “Belezőgép” Csaba is ezekről és egyéb hibákról, amikre figyelnetek kell, csak ajánlani tudjuk.
Út a legendába bele 1. rész

Kapcsolódó bejegyzések

  • D3athpr00f

    Freezing Trap került a szövegbe amikor a kép és a leírt képesség is egyértelműen az Explosive Trapre utal.

  • Zsolti

    Kihagytatok egy képességet csak zárójelben de jaraxxus képessége is durva 😀