Rengetegen kérdezték mostanság, hogy mit is takar az “aggro deck” kifejezés. Még többen azt, hogy mi baj lehet a paklijukkal, mert képtelenek rank 15 alá verekedni magukat.

A látottak és hallottak alapján a legtöbben elfelejtették a pakliépítés alapszabályait figyelembe venni, amikor összeválogatták azt a bizonyos 30 lapot. Nincs összhang a deckben lévő kártyák közt, a pakli fele controllba illik a másik fele aggroba. Tegyük hát helyre az alapokat és nézzük meg mi manapság az, amivel a legjobbak játszanak és persze abban is megpróbálunk segíteni, hogy elverhesd őket.

Mielőtt a lovak közé csapnánk, meg kell hogy jegyezzük, ez a cikk nem a kezdőknek szól, persze nekik sem árt. Ellenben a kezdőknek az Aréna lesz az a játékmód, amit először el kell sajátítaniuk, hogy az alább taglalt részben (Ranked / Constructed) sikereket érhessenek el. Ez részben a játékismeret, részben a kártyák hiánya miatt van így. Amennyiben úgy érzed neked Ranked módban a helyed, olvass tovább bátran. Igaz terjedelmes a cikk, de nem fogod megbánni ha figyelmesen végigolvasod!

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb Constructed decket, az alábbi szempontokat kell figyelembe venned:

  • Találd meg a játékstílusodnak legmegfelelőbb decktípust.
  • A deck típusát figyelembe véve válassz ki minden egyes lapot az összeállításkor.
  • Ismerd az éppen legnépszerűbb kártyákat, deckeket és kombinációkat, amikkel szembekerülhetsz.

Mielőtt rátérnénk a típusokra és ellenszereikre néhány fontos angol kifejezéssel jó ha tisztában vagyunk.

Fontos alapfogalmak

Board Sweeper – Olyan hatás, ami egyszerre az ellenfél több minionjára (esetleg még az ellenfélre is) hat. Például: Consecration vagy Holy Nova.

Mulligan – A meccsek elején azon lapok lekeverése, amelyekre nincs szükségünk, hogy (remélhetőleg) jobbakat kapjunk. Ahhoz hogy tudd, melyik hős ellen melyik kártyákra lesz szükséged a játék elején, ismerned kell a hősökhoz tartozó legnépszerűbb kártyákat és deckeket, szerencsére a cikk ebben is segít.

Trading – Lapok “összecsapása”. Az ellenfél lapjának leszedése a sajátoddal; ha olcsóbban (kevesebb manából / kártyával) szeded le a minionját, azt nevezzük jó trade-nek.

2 for 1 – Amikor 1 lapod kettővel trade-el (Például egy Yeti képes megölni két 3/2-es lényt, vagy egy Multi-Shottal megölheted az ellenfél két lényét)

OTK – One Turn Kill, a legtöbb combo deck célja, az ellenfél elpusztítása 1 kör alatt (Például a Miracle Rouge deck, vagy a Druidnál a Force of Nature + Savage Roar kombó)

A játék szakaszai: Early Game (1.-3. kör), Mid Game (4.-7. kör), Late Game (8.- kör)

Deck típusok

Bármely hőst választod is, a deck építés első és legfontosabb lépése az, hogy eldöntsd milyen típusú paklit szeretnél összeállítani (aggro, midrange, control).  Egy nagyon fontos dolgot figyelembe kell venned, ha nem játszottál még CCG-t (gyűjthető kártyajáték), mégpedig azt, hogy egy decktípust válassz ki, és csak akkor kezdj más fajtával játszani, ha az előzővel már “profi” vagy. Lássuk tehát a deckek alaptípusait, majd a jelenlegi metában leggyakrabban előforduló deckeket a hősökre lebontva.

Control

Ez a fajta deck türelmes embereknek való.  Ha ilyet játszol, gyakorlatilag átadod ellenfelednek az early game-et, hogy az erősebb mid- és late game kártyáiddal verd meg. Ettől függetlenül mindenképp kell a paklidba néhány alacsony költségű lény, hogy hátráltasd az ellenfeled az early gameben. Sokszor a hősöd életerejét (másnéven HP) és képességét fogod használni, hogy eltávolíts néhány lényt az ellenfeled elől. A control deck lényege az olcsó és hatékony leszedés (removal), legyen az hátráltató hatású vagy olyan amivel célzottan miniont ölsz. Emellett leginkább az AOE (több célpontú) hatású kártyák a fontosak, mint a Holy Nova vagy a Flamestrike és nagy szerepet kapnak a Tauntos lapok is.

Aggro

Talán ez a fajta deck a legelterjedtebb, mert könnyen kitanulható. Az “Aggro” természetesen az agresszív szóból ered és az ilyen deck legfőbb célja, hogy nyomást gyakoroljon az ellenfélre és minél hamarabb kivégezze. Még ha a pakli nagy részét olcsó költségű lapok teszik is ki, ne felejts el 2-3 nagyobb lapot is berakni (a Stormwind Champion például egy jó kártya kezdő aggro deckekbe).

Midrange

Ez a fajta összeállítás pusztán a lapértékre (value) összpontosít. Olyan kártyákat választ a deckbe, amelyek jó esetben 2 másik lappal képesek trade-elni (összecsapni), így lapelőnyhöz juttatják a játékost (például Yeti, vagy Multi-Shot). Ezen kívül igyekszik a játék minden szakaszában egyenletesen nyomást gyakorolni az ellenfélre.

Combo

Az ilyen deckel a legnehezebb folyamatosan nyerni, mivel pontos lapkombinációknak és hatásoknak kell teljesülni, hogy működjön. A Combo deckek lapok kombinálásával óriási sebzéseket tudnak kiosztani egy-két körön belül. Az ilyen kombókkal és paklikkal való kísérletezés a kártyajátékok egyik legszebb része.

Ezeken az altípusokon kívül létezik még néhány hybrid decktípus, de azokat már felismerhetjük, ha az alap típusokkal tisztában vagyunk.

Kapcsolódó bejegyzések

  • babmester

    léteznek még mill deckek is 🙂