Felmerült már benned a kérdés lehet-e blöffölni a játéban? Ha igen, a következőkben olvashatsz néhányat a lehetőségeid közül. Mindegyik rejt némi kockázatot, de néhány esetben jelentős előnyhöz is juttat. Egy próbát mindenképp megér.

 Blöffölés Secret lapokkal

Már ránézésre is egyértelmű, hogy ezek nagyszerű lehetőséget adnak ellenfeled megvezetésére, de a Secretekkel történő blöffölés nem egyszerűen azt jelenti, hogy a kirakott lapokat körbe kell játszania ellenfelednek. A Secret blöff célja az ellenfél befolyásolása és hatékonyságának rontása.

Explosive Trap Bluff

Például ha Hunterrel játszol, leütheted az ellenfeled összes lényét 1 vagy 2 életre és kirakhatsz bármilyen Secretet. Ellenfeled egyértelműen Explosive Trap-re fog gondolni és valószínűleg a pályán lévő lényeidre fog koncentrálni, ez pedig remek lehetőség Misdirection és Snake Trap kijátszására.

Vaporize Bluff

A következő példánkban a Mage Secret lapjait vesszük elő. Ha leütöd az összes kis értékű vagy gyengébb minionját és csak a legértékesebbet hagyod fent lehetőséged van elkerülni egy nagyobb sebzést. Ez látszólag Vaporize-nak tűnik, ellenfeled is erre fog következtetni, így támadni se fog a nagy lényével, inkább valamelyiket üti le a tieid közül. Nem csak az életpontjaidat kíméled meg, hanem le is szedheted a lényt akár egy spell-el is vagy reménykedhetsz egy Polymorph-ban is. Általában üres board-on is működik.

Secret blöfföléshez szükség van az ellenfeled negatív tapasztalataira az adott kaszttal vagy Secret lapokkal. Ha már vesztett korábban hasonló szituációban, sokkal jobban fog figyelni ezek körbejátszására, így sokkal könnyebben „meggyőzhető” arról, hogy milyen Secretet játszottál.

AoE Blöffölések

Talán az egyik leghatásosabb a nem létező területi leszedésekkel való játszadozás. Bármilyen AoE spellel bíró karakter jó hozzá, Mage – Flamestrike, Paladin – Consecration, Druid – Swipe vagy bármi hasonló. Ha rá szeretnéd venni ellenfeled a lényeid leszedésére és életpontjaid megkímélésére egyszerűen vidd le minden minionját az adott spell sebzésére. Nagy eséllyel tradelni kezd és nem fog további minionokat játszani a következő körében.
Első ránézésre ugyan kontraproduktívnak tűnhet az ellenfél lényeit megölés helyett csak sebezni, de ez hosszabb távon életet is menthet és időt is nyerhetsz vele a tényleges válasz felhúzására.

AoE Bluff

Ismét példa következik: Mage hőssel játszol Paladin ellen. Ő egy Silver Hand Recruit-tal, egy Stampending Kodo-val rendelkezik és a 6. körnél tart a játék. A Kodo Fireblast-tal való meglövése jó ötlet lehet, mert bár egyel több sebzést kapsz a következő körben, ellenfeled gyanakodhat egy Flamestrike-ra így nem vagy csak kevesebb lényt fog játszani a következő körében.
Hogy ezek működjenek szintén szükségesek negatív tapasztalatok, ebben az esetben AoE varázslatokkal. Ha még nem kapott ki ilyen helyzetben egyszerűen csak azt fogja gondolni, hogy furcsán játszol.

Van vagy nincs?

Fordított esetben is ugyan úgy működőképes lehet a dolog. Ha elhiteted ellenfeleddel, hogy nincs nálad semmilyen területi leszedés, feláldozhatod néhány életpontodat a minionjai leölésével szerzett lapelőnyért.

4noaoe
A fordított esetre is álljon itt egy példa. Tegyük fel, hogy az előző szituáció áll fenn, tehát Stampending Kodo 3/4 és Silver Hand Recruit 1/1. A 7. körben játszik egy Sword of Justice-t és újabb Recruit-ot ami 2/2-es. Blöffölhetünk azzal, hogy nincs Flamestrike nálunk. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy játszunk például egy Water Elemental-t. Két lehetőség áll fenn. Vagy 3 lénnyel megöli az Elementalt vagy reménykedik, hogy nincs Flamestrike és kapunk 6 sebzést.

Az ilyen blöffölésnek van egy óriási hátránya. Ha ellenfeled nem úgy reagál, ahogy szeretnéd és inkább kivár néhány körben, egy-két lényt tartva csak a pályán, előfordulhat, hogy erre a pár minion-ra kell használnod a leszedéseidet, vagy meg kell kockáztatnod újabb sérüléseket. Mindkét esetben hátrányba kerülhetsz és el is vesztheted a játékot.

Blöffölés lényekkel

Az utolsó kategória „átejtései” szinte minden körben előfordulnak. Itt a kérdés az, hogy az ellenfél lényeit vagy hősét érdemes-e támadni. A legtöbb kezdőknek szóló leírás a minion trade-re szavaz, mivel ez a kevésbé kockázatos választás. Sajnos ez nem minden esetben a legoptimálisabb választás.

Játék a lények értékével

A játékosok nagy részében a „hogyan szedhetem le az ellenséges minionokat a lehető leghatékonyabban” kérdés merül fel először, ami nem minden esetben jó. Ez csak akkor jöhet szóba, ha a játékban levő lényeid nagyobbak és erősebbek ellenfeledénél. Ez viszont nem lehet igaz a játék minden pillanatában.
Ha trade mellet döntesz, akkor fontos, hogy észrevehető hatása legyen. Azonban még így sem biztos, hogy megéri, különösen, ha logikus az ellenfeled következő lépése.

Ha nem vagy biztos benne inkább kérdezd ezeket magadtól:
„veszélyt jelent ez a lény és feltétlen le kell-e szednem?”
„megvédek vele más lényeket, esetleg nagyobb előnyt szerzek vele, mintha csak a hero-t sebezném?”
„alulmaradok, ha mindketten ignoráljuk a minionokat és csak egymás hősét ütjük?”
„érdemes-e lényeket leszednem, hogy csökkentsem a területi leszedései értékét?”

 Buff vagy Blöff?

Vegyünk egy nagyon egyszerü példát. Van egy 3/2 lényed, ellenfelednek pedig egy 2/3. Mit támadnál vele? És fordított esetben?
Mivel néhány lap a jelentéktelennek tűnő minionokat is fenyegetővé tehet érdemes végiggondolni a választ. A Shattered Sun Cleric, a Dark Iron Dwarf, az Abusive Sergent is például nyerhet pár életnyi előnyt.

Shattered Sun Cleric Bluff

Ez a következőképp működik. Ha az ellenfeledet támadod a 3/2 lényeddel, fent hagyva az ő 2/3-át, újabb esélyed nyílik a blöffölésre. A képen látható esetben számíthat akár Fiery War Axe-re vagy Shattered Sun Cleric-re is. Bármelyik esettel rosszabbul járna, mintha csak leütné a lényed. Ez szinte minden játékban működik, semmilyen különleges dolog nem kell hozzá. Sokkal jobban kihasználható azok ellen, akik minden lényedet próbálják eltávolítani.

Arena vs. Constructed

Arenában sokkal könnyebb blöffölni, mivel ellenfelednek fogalma sincs, milyen lapjaid vannak. Lehet akár 4 Flamestrike-od, de 0 is. Továbbra sincs szükség a lapokra, egyszerűen csak el kell hitetned vele, hogy nálad van, amitől tart.

Remélhetőleg megjött a kedvetek a blöfföléshez. Sok szerencsét hozzá.

via 

Kapcsolódó bejegyzések

 • Gábor Szaszkó

  Flamestrike blöff magel szokott lenni nálam ,arénában igen jó néha. Megpingeled az 5hp és nem mer belejátszani flamestrikeba 😀

 • Azt is megírhatjátok, hogy ti mikor dőltetek be az ellenfél blöffjének! Én például körökön keresztül játszottam körbe egy Hunter trapet, és be is buktam, mikor kiderült, hogy mi az 😀

 • Zsagia

  Handlockkal jatszottam, 11. korben jatszottunk az ellenfelemnek 12 elete volt, sajnos a kezemben a kombobol csak a leeroy volt de volt meg 6 masik lap a kezemben, a kovetkezo korben meghaltam volna. Mit lehet ilyenkor csinalni? “well played”-eztem kiraktamk a leeroyt es az ellenfelem feladta meg mielott tamadhattam volna 😀

 • Faith

  Emotekkal szoktam néha blöffölni, úgy érzem beválik, legutóbbi példám Shaman vs Hunter, volt 3 erős minionom lent, ő meg rakta le a kisebb hps szörnyeket, hogy tudjon húzni a buzzarddal, mikor már 6 szörnye volt használtam a thanks emotet, azt gondolta van nálam lightning storm, ami gyakorlatilag nem volt, kicsit gondolkodott majd leölte minionjaimat az övéivel

 • Marin

  Anno csoda rugóval leeroy+1 shadowstep amikor 18 hpja volt.

 • Morz

  Buff v Blöff részhez hozzászólva, ARÉNÁRA IGAZ AMIT ÍROK: egy az egybe a játék legelején fent hagyni lényt és az ellenfelet támadni MINDEN esetben rossz játék, egyszerűen matematikailag sokszor többször fogsz szarul járni ha otthagyod a 2/3as lényét a raptorral, mintha leütnéd, ezer lapot tudnék felsorolni, de az egyik legkézenfekvőbb amivel sokan nem számolna arénában az Argent protector, pedig a pala az egyik legnépszerűbb kaszt, bevédi a saját lényét még csak nem is buffolja és lecsapja a tiedet ezzel 80%ba hozza is a meccset, akkora tempó hátrányba kerülsz, mivel két lénye lesz lent neked pedig zéró, innen elég speciális lapokkal tudsz csak visszajönni, pl az új Deathlorddal, és az se életbiztosítás. Nem véletlen az, hogy a kezdőknek szóló leírások úgy indulnak hogy csapd agyon az ellenfél lényét amint tudod! Azért tanácsolják ezt, mert könnyebb ezt megtanulni, mint azt hogy mindig pörgess le minden kaszt és neutral lapot ami a köv körben kijön az ellenfél manájából, DE MINDET, A-tól Z-ig, utána pörgesd le a fejedben ugyanezeket úgy, hogy kombókat alkotnak egymással, tehát több lap kijátszást figyelembe véve és utána pörgesd át magadban a random lehetőségét, majd ha megvan az eredmény akkor fordítsd át ezt a matematika nyelvére, és a százalékos értékeket figyelembe véve döntsd el, hogy leütni e jobb, vagy ne (rankeden még mind ehhez a metát is vedd hozzá, na ugye hogy nem is olyan egyszerű a játék és még alig van csak pár száz lap :D). Hogy őszinte legyek, ha az előző mondatomban foglaltaknak a 70%-ával képben vagy akkor dönthetsz önállóan arról, hogy egy minion ott maradjon e vagy sem, amíg fogalmad nincs miről beszélek, basszad torkon amit meglátsz had vérezzen, főleg a játék első szakaszában! Ami nincs ott azon nem kell gondolkodni, hogy mivel szopathat meg…

  • Teljesen korrekt meglátás és jogos. Viszont az utolsó két mondat megfogalmazásán módosítanál, ha szépen megkérlek? 😀

   • Morz

    változtattam rajta, de ennél szebben nem megy

    • Hálás köszönet, így tökéletes 🙂

     • Morz

      Két dolog miatt szólok hozzá nagyon ritkán fórumon bármihez HS-el kapcsolatban. Egy, mert kilométereket tudnék írni akármiről, mint most ez is (még csak a felszínt kapargattam, más dolgokkal se értek egyet a cikk szerzőjével), kettő kib…ott csúnyán beszélek, mindkettő az én hibám pedig többször átolvasom amit írok, de csak a tények jogosságát ellenőrizve és nem azt, hogyan közlöm…szóval sorry

     • Zsagia

      A csunya/illetlen megfogalmazasoktol eltekint en nagyon szivesen olvasnek meg hasonlo dolgokat, rengeteg erdekes es hasznos informaciot tudnal szeritnem megosztani a kozosseggel es remelem nem ezek voltak az utolso kommentjeid az oldalon amiket olvashattam 🙂

     • László Král

      Korrekt meglátások. Ami a csúnya beszédedet illeti: szerintem ha hasonló korrekt módon megfogalmazol akár egy wall-of-text szerű irományt, és a végső konklúziót nyomatékosítod egy-két keresetlen jelzővel… akár még maradhat is. Sajnos a mai nyelvi metában a “board controll a játék kezdeti szakaszában nagymértékű előnyben részesít …………” kezdetű dolgon átsiklik a kezdő player, nem éri el az ingerküszöbét, hogy itt bizony aranyszabály hangzik el……. annyira meg vagy intelligens, hogy tudd, mit bír el a fórum 😀 (vagy segítenek Tamásék :D) Ahogy láthatod (FB oldal), van hova fejleszteni a játéktudást, ne fogd vissza magad, oszd meg a kezdőkkel a tudásod/tapasztalatod. JÓKTÓL JÓ TANULNI!

      Blöff: zoo vs handlock, soulfire + 2 doomguard kézben, soulfire kijátszás, opppsz…. 🙁 nem takarított, fent hagyott lényt, köv körben második doomguard ki, win. Lehet kis missplay is volt benne az ellen részéről, de a lélektan azért dolgozik 😀

 • Morz

  Ha már tetszett itt pár embernek az előző amit írtam, akkor hozzátenném h a secret blöff az nem blöff, csak egy mástipusú lap a játékban, mint az átlag. A mage, a hunter játszik secretekkel, pala meg vagy igen vagy nem. Nos a mondandóm lényege a következő, kirakod a secretet mert úgy gondolod jobb mint a hero abilytid, vagy mert nem tudsz mást kijátszani vagy már használtad a képességet és igy nem tudsz kijátszani más lapot, szóval hogy ne égjen rád a mana és mert természetesen az adott secretre épp szükséged van, és ez itt a lényeg. A jó játékos sosem arra fog építeni, hogy lerakok egy Snake trapet, mert mi van ha megtámadják a keselyűmet, hanem kikényszeríti az ellenfélből a támadást (nagyobb lesz a támadás elvárt százaléka, mint a nem támadásé), az ellenfél kasztjától és asztalától függően (pl mage ellen nem müködik mert instant fireblast a keselyűbe), ha ez esetben explosive trapet rakunk ki ő még ugyanugy a keselyűre fog fókuszálni, és ha megtámadja, mert muszály neki és nincs más leszedése, akkor tudni fogja hogy az vagy misdirection vagy explosive trap, és azt is nagyon hamar kideríti. Mage esetében is az eljárás ugyanez, kidrítjük h Vaporize e, mert ha nem az akkor Ice block a mostani meta esetében, illetve ha aréna vagy ranked teteje (mondjuk 15+) akkor Mirror entitire, Countersepellre is lehet számitani, szoval megprobáljuk körbejátszani, ezeket nagyon nagyon egyszerű csak ismerni kell azt a pár darab secretet ami létezik a játékban. Sokan úgy gondolják, hogy mekkorát blöfföltem és hogy beszopta az ellenfél, pedig lehet hogy nem is volt más lehetősége mint beszopni, hiszen nem látod a kezét és nehogy azthidd ő nem számol azzal a pár secret lappal ami a játékban van. Ha meg csak random secretek pl eye for an eye, ice barrier, snipe csattan el azt le kell szarni mert nem jó lapok, így egy infót már szereztünk is az ellenfelünk sem jó (nagy eséllyel, hisz arénába néha rá van kényszerítve ilyen lapok haszálatára az ember ezt mind ismerjük). Összefoglalva: ha secretet látunk ne csináljunk magunk alá, mert nem blöffnek szánja az ellenfél hanem azért rakta ki, mert az egy jó lap és épp zavar minket, ha van 2db 2 HP-s lényünk hunter ellen legyünk 1000% biztosak benne hogy az egy explosive trap és derítsük fel egyből egy támadással, vagy ha van nálunk acolyte of pain rakjuk ki előtte had anyázzon, ha mage és aggrók vagyunk először a legrosszabb lényünkkel üssük meg őt stbstbstb. Végül rátérek arra sztem mit gondolt blöffnek a cikk írója, azt AMIKOR semmi más esélyünk nincs arra, hogy nyerjünk CSAK, ha beblöffölünk egy snake trappel egy explosive trapet, és ezért nem üt szét minket a druida a kombóval, mert neki meg csak az az egy esélye van ezért bent tartja a kezében a forve of nature+roart (persze gyorsan lefülel minket azzal, hoyg megnyomja a hero képességet, de legalább nyertünk egy kört), igen ilyenkor blöffölünk, de ez a játék nagy részében semmilyen segítséget nem ad nekünk és csak speciális esetekbe tudjuk megtenni, szóval nem lehet rá építeni.

  • Enemy board: 1/2+3/3
   Saját board: 1/1
   Te jössz, 1/1 el beleütsz a 3/3-ba és betolsz egy nem Explosive Trap-et.
   Enemy kezében vagy egy Defender of Argus ezért megvárja a 4. kört és nem kockáztat. Ha pl Freezing Trap volt nálad máris visszadobtál egy buffolt miniont és 5-el kevesebb sebzést kaptál be. Ugyanez elmondható más spelleknél is, nem csak secreteknél, csak kicsit másabb.
   Szerintem ez blöffnek számít és segít is.

   • Morz

    vagy mondjuk a több száz lapból nem az van nála hanem egy blessing of kings rárakja a nagyobb lényére beüt a kisebbel ha freezing az megy vissza ha explosive csak azt szedi le, tehát úgy blöffölsz, hogy nem is tudod az e ezért direkt rosszul játszol (hisz abból a 2 manából blöff helyett akár valami értelmeset is csinálhatnál), ez nem segitség sajnos senkinek. Ne emelj ki full direkt megcsinált szituációkat amiket kb csírájában ellehet folytani, mert nincs értelme. Az ellenfél is használhat bármit kasztól függően ami egyszerre tapos el több secretet, ezért blöffből arra építeni rossz játék.

    • Tehát te is belátod, hogy ez blöff. Én csak erre hoztam fel példát. Az, hogy valaki jól vagy rosszul csinálja, az már a saját dolga.

    • Egyébként, ha 3 manából nem rak ki Argust akkor 3 manából Blessing of Kingst se fog.

     • Morz

      Ja hogy rossz blöffre volt példa, akkor bocsánat, azt hittem a lényeg, hogy tanuljanak az emberek abból amit mondok és nem az ellenkezője. A te példádat alapul véve ha üt két knife jugler és van nálad egy forked lighning ne nyomd meg, blöfföld be hogy lesz nálad lightning storm hátha így nem rak bele több lényt, az persze nem fog zavarni hogy csak a két késes is megver asztalról, mert szarul játszottál. Az hogy te a 3. körre az előző példánál elérted hogy ne üssön úgy hogy más trapet játszottál ki s elhitetted hogy az explosive az az ellenféltől rossz játék. Feljebb leírtam, fogd meg magad és üssed az ellenfelet a lényeiddel ha explosive így is úgy is kisül ha pedig egy blöff mester rakta ki akkor ezzel el is vesziti a játékot, és ha van náald deffender of argus vagy blessing of kings akkor abban az esetben átlehet gondolni hogy kivárod a 4. kört és nem támadsz.

     • “akkor hozzátenném h a secret blöff az nem blöff ”
      Azt mondtad secrettel nem lehet blöffölni. De lehet és ez a lényeg (te magad is írtad utána). Amit írtam az pedig nem rossz blöff, csak fel kell ismerni a helyzetet mikor lehet hatékonyan használni. Egy priest ellen nyilván nem fogod megtenni és még sorolhatnám. De amit leírtam az egy zoo ellen konkrétan döntő lépés lehet. Ha kivárja az Argust és csak tapel egyet akkor pl következő körben UtH+Hunter’s Markkal letisztíthatod a boardot és még egy traped is maradt.

     • Morz

      Nem blöffölsz csak kijátszol egy secret tipusu lapot ez nem blöff, csak gondolkodni kellene az embereknek, kb a játékosok 1 ezreléke tud játszani igazán a játékkal, ha te jobban alszol, hogy blöffnek hívjuk akkor hívd annak, de attól nem lesz az. Az hogy meglősz fireblastal egy 5 hp-s lényt és kint van egy 1Hps is azt nyugodtan lehet annak nevezni flamestrike miatt, vagy a Soulfire/doomguardnál amikor benyomsz egy ooopsot, mert érzékeltetsz magadnál egy lapot, ami nincs is ott vagy ténylegesen ott van egy lap amiről elakarod hitetni hogy nincs a kezedeben, pont mint a pókerben amikor rátolsz kurva sok pénzt egy kasszára holott semmid nincs (vagy visszafogod magad mert verhetetlen vagy), de szeretnél nyerni, itt pénzt nem tudsz rakni csak érzékeltetni, de egy secret csak és kzárólag akkor tudja érzékeltetni az ellenkezőjét, ha számít, mint az exploive trap druid kombo esetében vagy ha 2hp-s lények vannak és te kiraksz egy secretet, vagy ha nagy lénye van az ellenfélnek és magel kirkasz egy secretet hátha nem üt mert azthiszi leszeded Vaporize-al, ahogy a main hozzászólásomban is írtam a legvégén ami erről szólt. Azért mert neked pont volt 3 manád és kiraksz mage-ben egy secretet, mert nem akarod később és még számolgathat is rá az ellenfél hogy mi lehet az vajon: ez nem lesz blöff, mert ha egy lehetősége van az ellenfélnek akkor az esetek nagyrészében (és itt ezen van a hangsúly) le se fogja szarni h mirror entyti vagy duplicate vagy vaporize, belefogja rakni a kisebb lényt ha van de ha nincs akkor a nagyobbat, befog ütni a kis lénnyel először, de ha nincs akkor a naggyal, lefogja szedni a lényedet ha optimális, ha van akkor egy kis lényt de ha nincs akkor a nagyot. Remélem követhető volt az okfejtés.

     • Morz

      Szóval kijavítva magam: az esetek döntő többségében nem blöff, de lehet néha akként is játszani.

     • Ezt a wall-of-text-et inkább nem olvasom el. Szerintem már te magad sem tudod miről van szó. A lényeg, hogy tévedtél. Megesik. 🙂

     • Morz

      nem tévedtem csak nem érted amit mondtam, megesik…:)

     • Ez jogos, de nem várhatod el, hogy más megértse, ha még te magad sem érted. 🙂

     • Morz

      természetesen értem a saját okfejtésemet, nem tudom hol olvastad, h nem 🙂

     • Zsagia

      Elso 3-4 hozzaszolast tudtam ertelmezni, de utana en teljesen belezavarodtam 😀
      Az en allaspontom ebben a temaban az (ameddig ertettem emg mirol van szo 😀 ), hogy nem minden esetben valik be a secret bloff, pusztan csak az ellenfelnek nincs mas lehetosege megoldani es sokszor nem is valik be bloffkent.