A Mana Addict csoportban most is gyakori kérdés, hogy milyen legendaryt érdemes betörni. Az alapkiadás lapjairól már született egy írás, úgyhogy most csak a GvG lapjait vesszük számba.

Mielőtt az itt törhetőnek minősített lapokat elkezdenéd vadul megsemmisíteni, gondold azért végig, hogy mi a célod a kapott dusttal? Én legendary lapot legfeljebb akkor törnék be, ha már csak pontosan 400 dust hiányozna az álompaklimhoz, egyéb esetben inkább farmolnék még egy kicsit. Ki tudja, hogy jön-e olyan kiadás, ami az eddig használhatatlannak minősülő lapot mégiscsak pakliképessé teszi.

Érdemes megnézni Csaba videóját a témában: https://www.youtube.com/watch?v=qlwQP85ZAVQ


 

Kasztspecifikus lapok

Malorne

Jelenleg nem használják. Akkor lenne értelme, ha lenne olyan druida pakli, ami rendszeresen paklifogyásig vinné a meccseket. Jelenleg nincs ilyen. Megtartanám, hátha valamikor lesz, de vész esetén törhető.

Gahz’rilla

Ennyi manáért egy lapnak valamit kell csinálnia, mikor játékba jön, vagy nehezen leszedhetőnek kell lennie. Ez a lap egyiket sem tudja. Törhető.

Flame Leviathan

Ha akkor húznád fel, mikor akarnád, akkor egész jó lap lehetne. Így viszont nagyjából olyan erős, mint egy War Golem. Nagyjából ugyanannyi pakliba is fér bele. Törhető.

Bolvar Fordragon

Az a baja, hogy ha a játék elején a kezedben van, akkor egy ideig van egy használhatatlan lapod. Idővel szépen hízik, s már 4-es ütéssel is egész jó, de egy silence akkor is megoldja. Ha pedig későn húzod fel, akkor szörnyű topdeck. Nem az igazi, ha nagyon muszáj, törd. Én használtam mondjuk pakliban, úgyhogy érzelmi okokból megtartom a sajátom.

Vol’jin

Priest deckekben használják, mert a segítségével a nagy minionokat a kisebbek is könnyen megeszik reggelire. Semmiképpen se törd.

Trade Prince Gallywix

Ha lerakod, akkor az ellenfélnek minden spell kijátszása fájni fog. Márpedig 8-as hátsóba vagy beleüt több minion vagy spellel fogja leszedni, amit te megkapsz. Mindenképpen lapelőny – ami viszont nem sokat számít, ha mondjuk az éppen halálos fireballt kapod. Az a nagy hibája, hogy nincs egyetlen rogue pakli sem, amiben jó lenne, így senki sem használja. Azért én inkább megtartanám, mint betörném.

Neptulon

7 manáért és egy 3-as overloadért kapsz egy War Golemet. Ez eddig nem nagy buli, de 4 véletlenszerű lap – még ha többnyire nem is túl erősek – nagyon sok. Nem kell mellette más murlockokat játszanod, hogy jó legyen. Betörni tilos.

Mal’Ganis

A Demonlock paklikba automatikusan belekerül, s a démonokkal operáló handlock verziókban is ott van. Drága ugyan, de amíg nem szedi le az ellenfél, addig a hősödet védi, így nem gond a 9 kristály. Ráadásként a démonjaid egyből növeszti vagy le tud jönni, ha megölik a Voidcallered. Ha betöröd, akkor nagyon csúnyán fog nézni. Inkább ne próbáld meg.

Iron Juggernaut

A warrior kontroll pakliban vagy téged véd egy lény vagy az ellenfelet/ellenséges minionokat lapítja gyorsan a földbe. Ez a lap egyiket sem tudja megbízhatóan, úgyhogy mehet a levesbe.


Neutral lapok

Blingtron 3000

A nagy álom a Blingtron-Harrison kombó. Sajnos többnyire álom marad. Iszonyatosan random lap, de olcsó is, mech is, a fegyver sebzése is fontos lehet… Reynad használta versenygyőztes mech pakliban. Engem nem győzött meg annyira, de ő mondjuk minimum tízszer annyit játszik, mint én, úgyhogy alighanem jobban tudja. Megtartanám, hátha egyszer tényleg jó lesz. De ha pont ez a 400 dust hiányzik…

Dr. Boom

Ha ezt betöröd, igen robbanékony hangulatban leszek. Szinte minden pakliban benne van, nem véletlenül. Ha te azt gondolod, hogy sosem fogod akkor sem használni, mert elveid vannak, akkor is érdemes egy ideig megtartani, hátha nerfelik. Persze ilyet sosem tenne a Blizzard, mi pedig nyilván hiszünk nekik.

Foe Reaper 4000

Akit megüt, ott alszik. Meg badass madárijesztő kinézete is van. Sajnos viszont 8 manért akkor csinál valamit, ha támad – amire nem biztos, hogy sor kerül. Tűrhetően törhető.

Gazlowe

A spare partokból mecheket csinál. Ez kiválóan hangzik, csak a hat mana a mech paklikban az a kategória, aminek valami nagyot kell alkotnia konzisztensen. Ezt majdnem tudja. Majdnem. Hátha még jó lesz alapon nem törném be, de nem a mindenképpen tartsd meg kategória.

Hemet Nesingwary

Amíg nem lesz az ellenfelek paklijának úgy a felében beast, addig egyetlen pakliba sem fér bele. Szóval egyelőre felejtős, s nem nagyon hiszem, hogy eljön majd az aranykora.

Mekgineer Thermaplugg

Milyen jól idézgetné aggro pakliban a gnómokat! Ja, csak 9 mana. Akkor mégsem. Darabokra töri a szívünket, ahogy porrá omlasztjuk.

Mimiron’s Head

Ha a köröd elején lent van ez 2 másik mech kíséretében, akkor már a képessége nélkül is elég jó esélyed van a győzelemre. Win more lap. Nem törném, de senkit sem hibáztatok azért, ha megteszi.

Mogor the Ogre

A Boulderfist Ogre ugyanennyi manáért ugyanezt az összesített statisztikát hozza, de nem viszi a Big Game Hunter. Előbb tenném be azt egy pakliba, mint Mogort. Törhető.

Sneed’s Old Shredder

Lassú is, random is, de nagyot szólhat kontroll mirrorokban. Máshol mondjuk nem. Tutira megtartanám, mert ha rankedben nem is mindig jó, versenyekre használhatod a meta ismeretében.

Toshley

Nem nagyon használják, csak néha-néha bukkan fel pl. druid paklikban. Az biztos, hogy sosem lesz valami ultraerős lap, de azért használható. Biztos, ami biztos alapon megtartanám.

Troggzor the Earthinator

Olyanokat mond, hogy Troggzor, Troggzor!, ami már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy sose törjem be. Bónusznak meg ugye ott van az egész kis családja a GvG-ben, akik megtalálhatnak, ha aput bántod. Most nem az igazi, de lehet még jó lap belőle, úgyhogy én megtartanám.

 

A leírást készítette: Iron1

Kapcsolódó bejegyzések

 • Zottyosi

  Én az Iron Juggernaut-ot azért nem temetném, mert nem egy versenyen láttam már ctrl wariban, a többi az teljesen oké 🙂

 • hc89yk

  Jó kis leírást csináltál érdekes meglátások, viszont: Mimiron’s Head mivel maga is mech ezért magán kívül elég 2 mechnek lent lenni. Esetleg javítsd majd 🙂
  Másik: Én előszeretettel használom a Sneed’d Old Shreddert szinte bárhol 😀

  • Iron1

   Elég sok késéssel, de javítva. 🙂

 • Botond Salamon

  Mekgineer Thermaplugg. Én nem rég nyitottam ki és gondolkodtam hogy milyen dolgokat lehetne vele alkotni. Arra a döntésre jutottam hogy készítek egy kontroll rugót, és hát mit mondjak…. nekem bejött. 9 mana: Mekgineer Thermaplugg + prep + blade flurry/fan of knives + esetleg egy backstab ha nagyon későn húztad ki, és kész is! Nekem nagyon hasznos volt, feljutottam vele 9-ig, utána meg oil rugóztam de ez nem lényeges :p Mindenesetre mielőtt betörnétek, gondolkozzatok, és találjatok ki valami újat 😉 Egyedül azért hátrány mert hát 9 mana :/ De én szerintem ne törjétek be, akármikor változtathat rajta Mr. Blizzard 😀

 • fects

  Én alapvetően nem törnék legendet, mert bármikor jöhet olyan új lap, amivel az adott legend is használhatóvá válik. Kivétel persze van:
  -ha az adott legendből 1-nél több db van, akkor a fölöslegeseket törném (így törtem Chot)
  -ha egy legendből megvan az arany és a sima verzió is, akkor az egyiket (az aranyat) törném (így törtem Krusht)
  -ha egy legendet nerfelnek, és a nerf után nem akarom használni, akkor törném, hiszen ha mégis kell majd később, akkor dust vesztés nélkül lecraftolható (így törtem Paglet és Tinkmastert)

  További “szabály”, hogyha egy legendre nerf várható, akkor nem törném, hanem megvárnám a nerfet (így sikerült 2 Leeroyt is teljes áron törni), ilyenre talán most Boom számíthat leginkább.