A következőkben Mike TempoStormon megjelent cikkjét olvashatjátok arról, hogyan építsetek paklit, megéri-e betörni egy lapot, melyik legendaryt éri meg lecraftolni. Az író jellemzően Rank 8 és 12 között szokott végezni, így a cikket elsősorban kezdő játékosoknak ajánljuk. Néhány részt kiegészítettünk saját cikkeinkre/csoportunkra mutató linkekkel, így ha kezdő vagy, akkor ebben a témában mindent egy helyen találhatsz.


 

Rájössz, hogy örökké nem lehet Face Hunterezni. Megterhelő új paklit kitalálni, a hagyományos net deckelés lehetőségén gondolkozol, de ezek többé már nem elég jók. Eldöntöd, hogy egy olyan paklival játszol, amivel nem tud mindenki. Egy paklival, ami azért jó, mert rengeteg tudás kell hozzá, új játék stílust igényel,  valamint erős ellenfélként képviselteti magát a metában. Olyasmi, mint a…. Combo Druid! Wild Growthok, Innervatek, Force of Nature-ök, és Savage Roarok; mindegyiket természetesen még hatásosabbá téve a mindenki által közkedvelt legendaryval, Emperor Thaurissannal. A pakli építést a basic és common lapokkal kezded. Amennyiben megvan a rare kártyák nagy része, a pakli kezd egész pofás lenni, mind addig, míg észre nem veszed, hogy 22 lapot raktál a pakliba és még nincs benne epic és legendary lap.

hearthstone collection

Ha olyan vagy, mint a legtöbb játékos, ez bizony gyakran előfordul. Kijön egy jó kis új pakli és te elakadsz a pakli építésben, mert hiányzik néhány lapod. Nyilvánvaló, hogy a Grim Patron Warrior nem működik a Grim Patron nélkül. Vagy mi van például a Freeze Mage-dzsel Archmage Antonidas nélkül, vagy akár a Control Priesttel a Cabal Shadow Priest hiányában. Csak két rare kártyára van meg a kellő dust mennyiség, de nagyon próbálkozol, hogy össze spórolj ezekre a legendarykra, megéri-e vajon lecraftolni őket vagy inkább várni kéne még? Ezek a kérdések mind ugyanabba a ködös szekcióba tartoznak, ezzel a cikkel pedig próbáljuk ezt a ködöt kicsit feloszlatni.

 

Miért van az, hogy néhány lap egyszerűen fontosabb, mint a többi?

 

Egy paklinak sokoldalúnak kell lennie. Nem lehet kizárólag egy olyan paklid, ami csak sebzést okoz, mert egyszer az is kifogyhat belőle. A Freeze Mage egy remek példa mikor arról beszélünk, hogy csak sebzést okoz, de mindezek mellett az a deck még képes sok minden másra is. Ha csak sebzést okozol, az azt jelentheti, hogy csak spelleket használsz. A Freeze Mage így működik. Hatalmasat burstöl egy kör alatt, amennyiben megvan ehhez a kellő mennyiségű manád és a megfelelő lapok a kezedben. Ez azt jelenti, hogy el kell jutnod odáig, amikor 10 manád van és 5 vagy több lap a kezedben. Szóval eltekintve a sebzéstől, túl kell élned az early game-et ahhoz, hogy eljuthass odáig, hogy kivégezhesd az ellenfelet. Ebben segítenek az olyan lapok, mint a Doomsayer, Frost Nova, Ice Block, a cycling lapok, mint az Acolyte of Pain, Arcane Intellect, vagy a Mad Scientist, valamint természetesen a damage lapok: Fireball, Ice Lance és Alexstrasza.

Azt kell észre vennünk, hogy minden deck egyetlen dologra fókuszál (itt a Burst Damage-re), valamint azokra a metódusokra amik elvezetnek hozzá (lap húzás, túlélő képesség). Egyes lapok tökéletesen teljesítik az elvárásokat, hogy elérd ezt a dolgot, ezek lesznek az úgy mond auto pickek amikor építed decked. Ha nagyon ragaszkodni akarunk a Freeze Magehez, akkor ott az egyik ilyen lap az Alexstrasza. 9 mana, 8/8 és tökéletes szintre állítja ellenfelünk életét ahhoz, hogy következő körben leburstöljük. Nincs másik olyan lap a játékban ami csak közel ilyen jól tudna minket közelebb vinni a célunkhoz.

 

Golden Alextrasza

Egyes lapok egyszerűen nem helyettesíthetőek

 

Az a szomorú igazság, hogy néhány pakli az Alexstrasza és társai-féle effektere támaszkodik nagyon. Nélkülük a pakli egyszerűen használhatatlan. A Control Warrior nagyon jó a különböző fenyegetések megakadályozásában, valamint az ellenfél életpontjainak körről-körre történő karcolgatásában, de vajon mit érne egy ilyen deck Grommash charge-a és instant 10 sebzése nélkül? Passzolni egy kört, nem elhasználni 7 vagy több manát amellett, hogy nincs semmi a boardodon se a kezedben, nagyon visszavethet az utána lévő körökben. A Druidánál az ilyen esetekre tökéletes lap az Acient of Lore. 7 manáért 5/5 és emellett újratöltheti a kezed olyan lapokkal amelyek egy körrel később már halálos sebzéshez is vezethetnek.

A Hearthstone jelenleg abban a korszakban tart mikor a deck builderek találékonysága hatalmas, és rengeteg különböző és jól használható paklit találhatunk az egyes játékkal kapcsolatos oldalakon minden hőshöz. Az esélyek adottak, meg kell találnunk azt a paklit amit kis változtatásokkal vagy akár teljes egészében össze tudunk rakni. Ha belefutnánk abba, hogy pont egy lényeges lap hiányzik, mindig 2 dolgot kell megkérdeznünk magunktól:

 1. Valami létfontosságú dolgot tesz ez a lap hozzá a pakli sikeréhez?
 2. Van olyan lap amivel helyettesíthető, mert közel ugyan azt a hatást érjük el vele?

Ha a válasz az első kérdésre igen, a másodikra pedig nem, akkor ez egy fontos kártya és nem tudjuk egyszerűen semmisnek tekinteni a dolgot, hogy nélküle a pakli nem fog működni.

Leeroy Jenkins gold

Tech kártyák és helyettesíthető lapok

 

Most beszéljünk egy kicsit azokról a lapokról amik nem feltétlenül hátráltatnak minket abban, hogy az általunk készített pakli sikeres legyen. Ezeket úgy hívják, hogy “Tech kártyák”. Ilyenek például a Kezan Mystic vagy a Harrison Jones. Ezek a lapok általában helyettesíthetőek hiszen sok match up-ban nem túl hasznosak. Semmi nem tölt el nagyobb boldogsággal, mint amikor úgy alázunk meg egy Maget, hogy elvesszük tőle az Ice Blockot, de például egy Rogue vagy egy Priest ellen a Kezan Mystic sokkal rosszabb lap lesz, mint egy Piloted Shredder. Ugyan ez a helyzet a Harrisonnal is. Nagyon jó play lehet, mikor az ellenfelünk Jaraxxust játszik, viszont egy drága Lost Tallstrider lesz csak az olyan hősök ellen akik nem használnak fegyvert.

A paklik legnagyobb része általában 2 helyet tart fent az ehhez hasonló “Tech kártyákhoz”.  Szerencséjükre azoknak akik kisebb költségvetésből raknak össze paklikat ezek a lapok általában legendaryk. Dr. Boom, Ragnaros és Sneed’s Old Shredder mindegyike például egy elég drága lap, ugyanakkor elég nagy fenyegetés ellenfelünk számára, ez az amiért általában Control deckekben lehet őket megtalálni. Amennyiben van hasonló legendary lapunk, (manában és statokban/képességben közel ugyan azt csinálja) például Gruul, kicserélheted rá ezeket a lapokat. (szerk.: Gruult inkább ne. Akkor már inkább Piloted Sky Golemet használj a Sneed’s Old Shredder helyett.) Játszhatunk Kezan Mysticet Big Game Hunter helyett. A BGH általában hasznosabb lesz egy Control match up ellen, viszont a mostani metában sokkal többen játszanak olyan hőst, amely használ secreteket (Hunterek, Magek), így talán nem dől össze a világ, ha mi ezekkel szeretnénk tradelni.

Végül pedig ejtsünk szót az olyan lapokról, mint a Leeroy Jenkins és a Bloodmage Thalnos. Mind a két lap nagyon jó és abszolút használható ha rendelkezünk velük, de az Arcane Golem és a Kobold Geomancer alig gyengébbek náluk és közel ugyanazt csinálják, nem említve azt a kis apróságot, hogy sokkal könnyebb megszerezni őket. Gondolkodjunk ésszerűen. Ha vannak olyan lapok amik létfontosságúak egy pakliban, de van olyan lap ami nagyon nagyon hasonló hozzá, akkor az a lap cserélhető. Legyünk kreatívak!

piloted-shredder-sky-golem-old-sneed

Craftolás és Betörés

 

Most, hogy már van egy kis fogalmunk a kártya mechanizmusokról és arról, hogyan lehet őket használni a különböző paklikban, beszéljünk kicsit arról, mit csináljunk azokkal a lapokkal amik nincsenek meg. A Hearthstone megadja nekünk azt a lehetőséget, hogy a számunkra kevésbé értékes lapokat használhatóbb társaikra váltsuk be a duston keresztül. Mindenféle pénzbeli befektetés nélkül felhalmozhatunk kellő mennyiségű dustot azon lapok betöréséből, amik éppen nem illenek a metába vagy éppen több van belőle mint amennyit belerakhatunk egy pakliba. A kérdés az, hogy mikor éri meg betörni egy lapot, és mikor keressünk másik alternatívát.

Rá fogsz jönni, hogy 90%-ban a lap ami kell neked, az egy legendary. Ez 1600 dustba kerül amit sokan vagy nehezen tudnak összeszedni, vagy nem szeretnének ennyit egyetlen kártyára elkölteni. Ezek a dolgok sokban függnek attól, hogy az adott kártya mennyire nélkülözhetetlen  a pakliba, valamint, hogy mennyire szeretnék a szóban forgó paklival játszani. Első sorban azért mindenkit óva intenék a class specifikus legendary lapoktól 2 okból is:

 • Mint említettem drága egy legendary craftolása
 • El kell gondolkozni azon, hogy tényleg megéri-e olyan lapot készíteni ami 1-2 pakliban játszható csak (pl: Cenarius), vagy inkább olyat craftoljunk, amely akár 10 különböző pakliban is használható (pl: Dr. Boom)

Hasonló a helyzet az olyan legendarykkal is, mint Ysera vagy Alexstrasza. Amikor úgy döntesz, hogy legendaryt craftolsz, próbálj meg azokra a lapokra fókuszálni amelyek sok oldalúak és több pakliban is használhatóak. (szerk.: Fentebb említett Dr. Boom, Sylvanas Windrunner, Ragnaros). Ha ezek megvannak, akkor jöhetnek az olyan “Tech kártyák”, mint  Harrison Jones vagy a Black Knight, végül pedig bármi amit szeretnél. Prioritás alapján fontossági sorrendet kell felállítanod.

hearthstone legendaries

Azonban nem csak a legendary lapokkal ütközhetsz akadályba, hiszen ott vannak még az epic és rare kártyák,  valamint a commonok is, habár legtöbbször inkább csak az epicek amik gondot okozhatnak még. Az epicekkel kicsit másabb a helyzet, mint a legendarykkal. Mivel csak 400 dustba kerülnek, így nem kell annyit spórolni rá és teljesen helyén való ha class specifikust craftolunk le belőle, pláne, hogy ha azok olyan paklikba illenek amik uralják az éppen aktuális metát (Force of Nature, Brawl). Az epic lapok másik fajtája, melyekre szükséged lehet, azok az olyan “metát állóak”, mint a Big Game Hunter vagy éppen a Faceless Manipulator. Ami fontos, próbáljuk meg elkerülni azt a helyzetet, hogy egy rare vagy egy common lapot kelljen elkészítenünk. 2 okból sem éri meg ezeket craftolni:

 1. Túl kevés dustot kapunk belőlük vissza ha esetleg oda kerülünk, hogy be kell őket törni
 2. A paklik nyitogatásával sokkal sokkal több common és rare lapot fogunk kapni

Mindent egybevetve, ha van egy pakli amit kinéztél és nagyon szeretnél vele játszani craftold le.

(Szerkesztői kiegészítés: Magunk részéről akkor tanácsolunk bármiféle craftolást, ha egy teljes paklit le tudsz craftolni. Nincs annál rosszabb érzés, mint mikor 2 legendary hiányzik a paklidból, craftolod az egyiket, s nemsokára kibontod pakliból is. Korábbi cikkeink a betörés/craftolás témában: Betörjem-e GvG-re, Craftolás/disenchantolás Classic lapokra – frissíteni fogjuk, Belezogep videója a témában)

 

dr Boom

 

Alternatívák keresése

 

Az esetek legnagyobb részében inkább betörjük a lapokat, mint craftoljuk őket. Néha elég bonyolult kitalálni, hogy mi a helyes választás, így végeznünk kell egy kis terep kutatást, hogy ezt eldönthessük.Szerencsére a Hearthstone közösség hatalmas és tele van professzionális és alkalmi deck builderekkel, ezt pedig akár előnyünkre is tudjuk fordítani. Egy halom weboldalt tudunk találni, amik aktív fórumokkal és decklistekkel kecsegtetnek minket, valamint mindegyikhez megtaláljuk a készítő javaslatait és variációit az adott paklihoz.

A profi játékosok legnagyobb részének van Twittere vagy egyéb közösségi oldala ahol megkérdezhetjük őket egy-egy lap választással kapcsolatban sőt, legnagyobb részük viszonylag gyorsan válaszol is ezekre a kérdésekre. (Megkérdezheted házi mágusunkat, Salastro mestert is. – a szerk.) Mind ezek mellett még akár Twitch.tv-n is megtalálhatóak így akár ott is megkérdezhetjük őket. Nagyon fontos, légy kreatív és ne veszítsd el a kedved soha. Egy paklit nagyon sokat kell tesztelni, hogy kitapasztaljuk, és ez bizony azzal jár, hogy lesznek vesztes meccseink. Egy kis próbálkozásba még senki nem halt bele, és nincs annál jobb érzés mikor saját magunknak tökéletesítünk egy paklit.

 

Konklúzió

 

A drága lapok mindig is egy nagy akadályt fognak jelenti úgy az új játékosoknak, mint a régi veteránoknak, de kellő erőfeszítéssel és türelemmel nincs semmi ami az utunkba állhat.


Forrás

Fordította: Hur3sz

(Hamarosan újabb cikkel jelentkezünk majd a betörjem/craftoljam-e témában. Addig inkább üljetek a lapokon vagy a duston. 🙂 – a szerk.)

Kapcsolódó bejegyzések

 • Zsee

  A hónap végi jellemzően 8-12-t picit bántónak érzem, jó lesz az 4-8-nak is 🙂

  • Zsee

   elnézést, semmi, nem szóltam… azt hittem az került ki amit én írtam, rekt….