Mint tudjátok, elvállaltam egy cikksorozat, ha úgy tetszik rovat megírását, amelyben sorra veszem és bemutatom a top paklikat, illetve azok változatait. Nagy megtiszteltetés volt, hogy sokan olvastátok az első cikkem, és sokan jeleztétek, hogy várjátok a következő részt, persze mindenki tanácsolt vagy kért is egy paklit, amiről szeretne olvasni. Mivel a kedvenc paklimról már írtam nektek, úgy gondoltam, nincs akadálya annak, hogy az olvasó közönség szabja meg a következő cikk témáját, így arról a pakliról fogok írni, amiről a legtöbben kérdeztetek.

 

A pakli kiválasztása

 

Talán kissé furcsa módon a legtöbben a Demon Midrange Zoo pakliról kértek valamiféle bemutatót, leírást. Először kicsit meglepődtem ezen, hiszen a csapból is a Zoo folyik, de később rájöttem, hogy ez a pakli nagyon sok féleképpen rakható össze, nem csoda, hogy egy kezdő vagy akár haladó játékos is el tud veszni a tíz féle verzió között, és nem tudja, melyiket kellene játszani a céljai elérése érdekében. Szóval elhatároztam, hogy a 15. szezonban legfőképp Zooval fogok játszani, és leírom a tapasztalataim.

 

Jó Warlock holtig tanul alapon kipróbáltan 1-2 verziót. :)

Jó Warlock holtig tanul alapon kipróbáltan 1-2 verziót. 🙂

De mi is az a Zoo?

 

A Zoo mindig is a paklitípusok határán egyensúlyozgatott, nehéz egyértelműen behatárolni pontosan a „műfaját”. Kicsit aggro pakli, de nem a klasszikus értelemben, egyértelműen tempo orientált játékstílust képvisel, board kontroll pakli is egyben, és mára már midrange paklinak is mondható a megemelkedett közép- és végjáték potenciálja miatt. A Zoo a Hearthstone igazi hibrid gyermeke, ráadásul jól alakítható, nem csoda tehát, hogy töretlen népszerűségnek örvend.

 

Alapstratégia

 

A Zoo nagyon röviden arra a stratégiára épül, hogy a managörbének legmegfelelőbb lényeket rakjuk ki minden egyes körben, folyamatosan tartjuk a board kontrollt és a nehezen leszedhető lényeinknek köszönhetően akkora tempo előnyre teszünk szert, hogy azt az ellenfél nem tudja ledolgozni. Az sem elhanyagolható tény, hogy a Warlock hero power nagyon erős, nem kell semmilyen erőforrást használnunk, a hősünk beépített képessége megoldja a laphiányt. Kis túlzással sosem fogy ki a paklink az utánpótlásból. A Demon Zoo is erre a stratégiára épül, annyi különbséggel, hogy kihasználja a démonokban lévő szinergiát, ami nyersen megfogalmazva annyit jelent, hogy a Voidcaller által nyújtott lehetőséget. Léteznek a démon midrange-nél gyorsabb, agresszívabb Zoo paklik is, de véleményem szerint annyira erős a Voidcaller képessége, hogy vétek lenne nem kihasználni.

 

A pakli felépítése

 

Mint már említettem, rengetegféleképpen lehet összeállítani ezt a paklit, rengeteg lap illeszkedik remekül a koncepcióba. A dolog nehézsége az, hogy a sok jó közül ki kell választani a legjobbakat, és nagyon vigyázni kell a pakli törékeny egyensúlyára. Ilyen tekintetben a Zoo építése hasonlít egy kicsit az aréna pakli építésre: vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok varázslat a pakliban, megfelelően nézzen ki a managörbe stb., mert ha nem tudunk megfelelő tempót diktálni, az egész stratégia felborul, az pedig ritkán szokott jól végződni. Éppen ezért a szokásosnál nagyobb részletességgel fogom bemutatni a pakli felépítését. Kezdjük tehát a pakli gerincével, a „kihagyhatatlan” kártyákkal. Ezekből minden körülmények között kettőt használnék a pakliban:

 

Power Overwhelming

Ez a lap béta óta foglalkoztatja a Zooval játszó játékosok fantáziáját. Időnként bekerült, időnként kivették a pakliból, de a mostani verziókban annyira fontos szerepet játszik, hogy egy pillanatra sem gondolkodtam el rajta, hogy ne kettőt használjak ebből a lapból. Ennek a lapnak a segítségével könnyűszerrel leüthetjük a nagyobb lényeket is, alkalom adtán segít kivégezni az ellenfelet, ráadásul több lapunkkal is kombózik, mint például a Nerubian Egg vagy a Void Terror.

 

Abusive Sergeant

Kedvenc őrmesterünk manapság (is) nagy népszerűségnek örvend, minden kislényes pakliban kibérelt helye van. Nincs ez másképp a Zoonál sem. Segít leütni az ellenfél lényeit, illetve jó kis előny termelhető ki vele Nerubian Eggel, Haunted Creeperrel, Boombottal kombinálva.

 

Knife Juggler

Késdobáló barátunk létjogosultságán nem kell sokat elmélkedni, minden lényünk után lő egyet véletlenszerűen az ellenséges célpontok valamelyikére. Fontos kiemelni, hogy az idézett lények után is lő, nem csak a kézből kijátszottak után.

 

Nerubian Egg

Ez a lap két különböző funkciót tölt be a pakliban. Egyrészt az ellenfél tömegirtásai ellen védelmet nyújt, ha 1-2 lényt termelő deathrattle képességgel rendelkező minionunk a játékban van. A régebbi időkben, ha az ellenfél kijátszott egy Flamestrike-ot (csak hogy egy egyszerű példát említsek), szörnyű tűz általi halált halt mindenünk, és üres asztallal kezdtük a következő körünket. Mennyivel kevésbé hatékony az a Flamestrike, ha a lángok közül egy 4/4-es pók, pár 1/1-es lény és egy ingyen démon is kisétál? Ezek a deathrattle képességes lények tették lehetővé, hogy egy ellenlap, egy tömegirtás ne vessen véget a játéknak. Önmagában ez a funkció nem lenne elég, hogy használjuk, de a másik funkciója még ennél is sokkal jelentősebb. Ha sebzést adunk neki (Power Overwhelming, Abusive Sergeant), úgy tudunk vele tradelni, hogy utána kapunk egy 4/4-es lényt ingyen. A lehetőségek tárházát szélesíti a Void Terror és a Defender of Argus is.

 

Imp Gang Boss

Úristen, ez a kártya! A paklink nyers tápja, sokak szerint (pl. Kolento mondta ezt egyszer a saját streamjén) a BRM legerősebb lapja. Ez a lap újra magasra emelte az éppen gyengélkedő Zoot. Amit tudni kell róla, hogy démon altípusú, 3 manáért 2/4-es, amikor sebződik 1/1-es kis démonokat ad nekünk (ezek után is lő a Juggler!). Ebből kifolyólag rendkívül jó tradeket lehet vele végrehajtani. Korábban problémás volt a három manás lények kérdése ebben a pakliban, de BRM olyan erős három dropot adott nekünk, hogy innentől kérdésnek helye nincs, kötelező a kettő darab használata.

 

imp-gang-boss

 

Defender of Argus

Nem ragozom túl, sok kis lénnyel játszunk, sok lénytermeléssel játszunk, deathrattle képességes lényekkel játszunk, ezekből az következik, hogy kell a két Argus. Nagyon nagy valószínűséggel lesz legalább két lényünk, amikor kijátsszuk, és ha ez a feltétel teljesül, akkor a Defender nagyon nagy értéket termel nekünk. Nem mellesleg védelmet nyújt az ellenfél rohamai ellen (ami azért egy aggrot támogató metában nem elhanyagolható) és ha deathrattle képességes lényt tauntolunk fel, belekényszerítjük az ellenfelet egy olyan helyzetbe, amiben aktiválnia kell majd a lényeink képességét.

 

Voidcaller

Ismét azt kell, mondjam „Úristen, ez a kártya!”. Ha az Imp Gang Boss és ez a kártya nem létezne, biztosan nem játszanék ezzel a paklival. A Voidcaller brutális. Az esetek nagy többségében arra törekszel, hogy Doomguard vagy Mal’Ganis jöjjön belőle, és ha ez bekövetkezik, példátlan nagy előnyt termelhet ez a lap. Akkora tempó előnyt termel és annyira jól lehet időzíteni (pl. egyszerű trade a saját körödben, Void Terror, várható tömegirtás előtt kirakjuk stb.), hogy ha előtte is előnyben voltál, akkor az behozhatatlan. Ez a lap brutális, kötelező, a pakli gerince!

 

Dr. Boom

Legendary lap lévén, nyilván csak egyet használhatunk ebből a csodából, de azt mára már kötelezőnek érzem. Ez a lap brutális, egyszerűen nem tudok amellett érvelni, hogy ne rakjuk be. Ez a játék legjobb „midrange kártyája” a faceaggrok és egy-két kombó pakli kivételével kötelezőnek érzem mindenbe.

 

Mal’Ganis

Ez a legendary lap nem kötelező minden Zooba, de ebben a verzióban annyira adja magát, hogy egyszer sem akartam kivenni. Sok démonnal játszunk, bőven van mit erősítenie a képességének, illetve a Voidcallerrel brutális kombináció, ami sokszor pontot tesz a meccsek végére.

Mielőtt rátérünk a pakli „érdekesebb” részére, vessünk egy pillantást a pakli gerincére összesített formában. Ez a 16 lap ebben a verzióban megítélésem szerint kötelezőnek tekinthető:

 

Zoo alapok

A pakli kötelező lapjai.

 

Előző szezonban (15. szezon) ezzel a paklival ütöttem legend rankot, illetve rank 300-tól rank 4000-ig bejártam vele a létrát oda-vissza többször is. A soron következő lapok mindegyikét cserélgettem valamilyen formában:

 

Mortal Coil

Ez a lap annál jobb, minél több Facehunter ellen játszunk. Ennek megfelelően kapott helyt a pakliban. Sok Facehunter esetén kettőt használjunk, számottevő mennyiségű Facehunternél elég egyet, legend rank után pedig egyet sem használtam, mert 20-30 meccsenként láttam egyet kb.

 

Flame Imp

Ez a lap is erősen összefügg a Hunter ellenfelek mennyiségével, mivel ez az egyetlen ellenfél gyakorlatilag, ahol nem igazán szeretünk Flame Imppel kezdeni, vagy legalábbis biztosan nem szeretnénk kettőt is kirakni, mert a -3 illetve -6 életpont meccsdöntő lehet. Egyet mindenképp használnék, ha kevés a Hunter kettőt is.

 

Voidwalker

Biztosan sokan hiányolták a kötelező kártyák közül az 1 manás csodatauntdémont, aki megvédi a többi lényünket és néha-néha minket is a halálos sebzéstől. Mégsem sorolnám a pakli gerincéhez, mert bár jó lapnak tartom, és szeretek vele játszani, előfordult, hogy amikor változtatnom kellett a paklin, ebből a lapból cseréltem le egyet, kettőt pl. az Argent Squire, Deathlord vagy Annoy-O-Tron kedvéért.

 

Haunted Creeper

Ez a lap annyira jónak tűnik (deathrattle képesség, ami lényt termel, kombó a Jugglerrel, jó tradelési lehetőség Sergeanttel stb.), mégis sokszor annyira haszontalannak érzem. Az esetek többségében a tojást preferálom kezdőkézben, így azt tartom meg mulligannél (mindkettőt megtartani általában túl lassú early game-et eredményez, kivéve ha nálunk van a Coin is), illetve nincs olyan ellenfelem, aki ellen kettőt is szeretnék látni, vagy aki ellen jó lenne egy közép- illetve végjátékban felhúzott Haunted Creeper. Végül azért egy maradt a pakliban. Jó kis lap ez, de a könnyen „mozgatható” lapok közé sorolom.

 

184px-Haunted_Creeper_Gold

 

Acidic Swamp Ooze

Ez egy tech kártya, de a mostani meta annyira fegyverorientált, hogy sokszor alapból bekerült egy a paklimba, általában a Haunted Creeper helyére. Kislényes, tradelgetős ellenfelek ellen elméletileg jobb a Creeper, de a Rogue, Warrior, Hunter, Paladin, Shaman ellenfeleknél kifejezetten örültem, hogy van egy zöld trutymó a paklimban, és a sokszor meccsdöntő fegyvereiket ki tudom kapcsolni.

 

Ironbeak Owl

Ezzel a lappal kapcsolatban mindig is vegyes érzelmeim voltak, de a gyakorlat meggyőzött arról, hogy ebben a pakliban egy nagyon hasznos és fontos lap. Minden pakli ellen van olyan pontja a meccsnek, amikor jól jön egy silence (Acolyte of Pain, Piloted Shredder, Mad Scientist, Nerubian Egg, Doomsayer stb.). Ennek ellenére kettőt nem használnék, mert tempóból nem lehet kirakni, és ebben a pakliban ez nagy hátrány.

 

Void Terror

Ez egy nagyon jó kis kombinatív démon, próbálkoztam egy, illetve kettő használatával is. Több lapunkkal is jó kombinációt alkot pl.: Nerubian Egg, Power Overwhelming, Voidcaller. Végül csak egy maradt a paklimban, mert más lapokkal kötelezően össze kell kombózni, nem mindig lehet tempóból kirakni. Ez egy démon esetében extra probléma, mivel fontos kiszórnom azokat a démonokat a kezemből, amiket nem akarok Voidcallerrel kirakni (a Void Terror a battlecry képessége miatt erős, ellentétben sok másikkal, aminek a battlecry képessége a hátránya). A 2. kör Nerubian Egg, 3. kör Void Terror nagyon erős tempo, nagyon sok midrange paklinak beletörik a bicskája azonnali hatállyal.

 

Big Game Hunter

Általában úgy játszom a paklit, hogy három-négy darab 3 manás lényt használok, ebből az következik, hogy 2 hely kiadó (mert a 2 Gang Boss kötelező). A jelenlegi metában 2 Void Terror nem igazán indokolt, mert kevés a Druid (ennél az ellenfélnél érzem igazán fontosnak, ha kettő van a paklimban), egy viszont nagyon jó és szükséges is. A fennmaradó 1 helyre pedig a Big Game Hunter bizonyult a legalkalmasabbnak. Egyrészt kedvez neki a meta, mert a Patron invázió miatt sok a Handlock, illetve az is elmondható, hogy a paklik igen nagy arányban játszanak Dr. Balance-szel. Tovább javítja a lap használatát, hogy a paklink egyik alappillére a 2 Abusive Sergeant, ami alkalmassá teszi a Big Game Huntert az összes 5-6 sebzésű lény leszedésére is, mint pl. az Emperor Tarzan, Ancient of Lore/War, Loatheb stb.

 

big-game-hunter

 

Imp-losion

Ez a lap nagyon jó, és kombózik késdobáló barátunkkal. Nagyon hajlottam rá, hogy a pakli gerincébe soroljam, de nem tartom lehetetlennek, hogy egyet kivegyek valamilyen fontos tech varázslat miatt. Mindenesetre nálam jól működött. Nagyon jó olyan leszedést használni, ami egyben lényeket is termel. Szerintem erősen ajánlott kettőt használni, bár néha idegbajt fogtok kapni, amikor csak kettőt lő, és ez eldönti a meccset.

 

Shadowflame és Bane of Doom

Két nagyon különböző lap, mégis egyben szeretnék róluk beszélni. Eredetileg Bane of Doommal raktam össze a paklit és tök jól működött. Néha kb. meg is nyerte a meccseket, amikor Jaraxxus, Mal’Ganis, Doomguard jött belőle. Arra jutottam, hogy kettőt használni túlzás lenne, mert azért 5 mana és feltétele van, hogy lényt idézzen, de egy darab használata teljesen indokolt és színesíti a játékot, növeli a lehetőségeim számát. Aztán kicsit fordult a meta, és ismét boldog-boldogtalan Patron Warriorral játszott, így kellett valami extra, valami nagy dobás. Általános módszer Patronnal, hogy 4. kör Deathbite, 5. kör Patron + Inner Rage, s erre jön a Deathbite deathrattle képessége és vége, meg vagyunk alázva egyből, mert 4 (vagy ha még Whirlwind is volt 6) Patronnal sok paklihoz hasonlóan nem tudunk kezdeni semmit.

Ladderen és a Mondogames kvalifikációs versenyen is azt tapasztaltam, hogy a Shadowflame ebben az esetben megnyeri a játékot – kis túlzással – azonnali jelleggel. Az ellenfél nem számít rá, meghal az asztala, kiürül az erőforrásból, mi pedig legyalulhatjuk lényeinkkel. Mirrorban is nagyon erős a Shadowflame. Be lehet vele robbantani egy Power Overwhelminggel megerősített lényt, a Voidcallert, van mellé Abusive Sergeantünk is: jól illeszkedik a pakliba és minden ellenfél ellen javít az esélyeinken. Pusztítottam már el vele a Handlock 4 giantjét, a Druid full taunt asztalát, kismillió Patront, Mirror Image-ek mögé elrejtőzött tempo lényeket, Uther hordáit és nem utolsó sorban rengeteg beastet. Beleszerettem ebbe a lapba, úgy gondolom a mostani metában bűn kihagyni a pakliból.

 

shadowflame

Doomguard

A Doomguard iszonyat jó testű kártya, nagy hátránnyal. Ideális esetben Voidcallerrel kerül az asztalra a battlecry képessége kisülése nélkül. Mindenképp játszanék vele, az viszont nem egyértelmű mennyivel kellene. A Doomguard akkor nagyon jó, ha Voidcallerrel vagy a játék „ki topdeckkel nagyobbat” fázisában érkezik. Kipróbáltam így is, úgy is és arra jutottam, hogy ezzel a midrange verzióval sokkal ritkább az az eset, ellentétben a régi típusú Zookkal, amikor teljesen kifogy a kezem, és szívesen kirakom, mert nem tudok mit dobni, vagy a kezemben lévő lapok annyira gyengék, hogy dobással együtt is simán megéri. Ez nem egy faceaggro pakli, tehát az 5. körben még nem haldoklik az ellenfél, és van annyi mennyiségű és minőségű lap a kezünkben, hogy fájjon az a -2 random papír kézből. Ebből könnyen belátható, hogy nagyon ritkán jövünk ki abból jól, ha egyszerre kettő van a kezünkben. Ráadásul, ha a játék elején behúzunk egyet, nehézkes kirakni tempóból, de a lap kijátszásának késleltetése növeli az esélyét a második Doomguard behúzásának. Ezek az összefüggések oda vezettek, hogy kipróbáltam milyen, ha csak egyet használok. Sokkal gördülékenyebb lett a pakli, kevesebbszer kerültem olyan szituációba, ahol a saját rossz húzásom miatt lehetetlenedett el a játék. Ha valakinek nincs Mal’Ganisa, vagy valamiért nem szereti, akkor azért erősen ajánlott a kettő, mert Voidcallerrel az egyik legjobb opció.

 

Sylvanas Windrunner és Loatheb

Sylvanas nagyon adja magát ebbe a pakliba. Void Terrorral és Power Overwhelminggel kiváló Mind Control kombót alkot, amely a kontroll paklik ellen, illetve a kevés, de nagy lényekkel operáló paklik ellen nagyon erős. Nagyon tetszik nekem ez az opció, de úgy érzem, a meta nem kedvez neki. Sokszor túl körülményes körbetradelgetni az ellenfél összes lényét, hogy az az egy megmaradjon, amit lopni szeretnék. Csak úgy kirakni a 6. körben sokszor nem elég jó. Meg kellene kombózni, de akkor meg várni kell vele, s a kombólapok sokszor hamarabb kijátszásra kerülnek, illetve előjönnek más kombók, amik nagyobb prioritást élveznek. Emellett sokszor egyszerűen túl sok az a 6 mana. Erős érv lehetne a lap mellett, hogy játszom Shadowflame-mel is, de ez a kombó 10 manás és egy midrange pakliban csak finisher kombót tudok elképzelni ekkora manaköltségért. Összegségében azt látom, hogy kombó vagy rák paklikat játszanak a legtöbben, ezek ellen viszont a Szilvi túl lassú és passzív.

Bezzeg a Loatheb! A Miracle Rogue eltűnése után egyre kevesebben használták a régebben minden pakliba kötelező gombás pajtást. Most ismét nagy szerepet játszanak a kombópaklik a ladderen, így Loatheb barátunk ismét ígéretesnek tűnik. Azt vettem észre, hogy konkrétan mindenki ellen erős volt. További előnye, hogy ha úgy ítéljük meg, hogy nem kulcsfontosságú a képessége ezt a lapot tempóból is ki tudjuk rakni. Varázslók, olajzsiványok, vadászok, papok, boszorkánymesterek ellen kifejezetten erős kártya.

 

Sea Giant

Ez a lap is elég megosztó szokott lenni, de nem igazán értem, hogy miért. Mivel rengeteg olyan lappal játszunk, ami kis lényeket termel, logikus, hogy jó lenne ezt valamiképpen kihasználni, bizonyos lapokkal ráépíteni a termelt tokenekre. Alap esetben két semleges lény jelentkezik ezzel a céllal: a Dire Wolf Alpha és a Sea Giant. Általános tévhit, hogy az Alpha jó a Nerubian Eggel, de ez sajnos nem igaz. A tojás akkor igazán nagy durranás, ha nem csak hogy kikel, hanem még tojásként meg is öl valamit, és erre bizony az 1 sebzés általában nem elég. Ettől függetlenül az Alpha nem borzalmas, mert az Imp-losion vagy Gang Boss által generált kis lényeknek viszont nagy dobás a plusz egy sebzés, sorban menetelve felszúrhatják magukat nagyobb lényeken úgy, hogy együttes erővel meg is ölik azokat. Ettől függetlenül a midrange verzióban gyengének érzem ezt a lapot, számomra kevés a játékformáló ereje (egy agresszív, úgymond „rákosabb” Zooban mindenképp használnám).

A Sea Giant viszont remekül bevált, 4-5 manáért már remek érték a 8/8, de nagyon sokszor még ennél is olcsóbban tudtam hozni, legtöbbször 2-3 manáért. Remek lény, növeli a tempóelőnyünk, és sokszor elviszi a Big Game Huntert egy vadászatra, így a Doktorunk vagy a Mal’Ganisunk nagyobb biztonságban érkezhet meg a játékba. Elég nehéz megoldani egy olyan asztalt az ellenfélnek, amin van pár kis lény, pár deathrattle képesség, és egy-két nagy paraméterekkel rendelkező lény is. Talán ebben rejlik a paklink igazi ereje.

 

Nem kell hozzá nagy csoda, hogy a 4. körben jöhessen a Sea Giant. 4 manáért 8/8 pedig nagyon korrekt, főleg egy olyan ellenfél ellen, aki általában nem használ Big Game Huntert.

Nem kell hozzá nagy csoda, hogy a 4. körben jöhessen a Sea Giant. 4 manáért 8/8 pedig nagyon korrekt, főleg egy olyan ellenfél ellen, aki általában nem használ Big Game Huntert.

 

Mielőtt rátérnénk a mulliganre, lássuk, hogy néz ki a pakli teljes egészében:

Megjegyzés: Ha tízből legalább 6-7 ellenfelünk Patron vagy olaj Rogue, érdemes a Haunted Creepert Swamp Oozera cserélni.

 

Zoo pakli

 

Mulligan és taktikák

 

A mulligan is eléggé hasonlít az arena mulliganre. Nagyon fontos a tempo, így a mulligannel is nagyjából a tempóra törekszünk. Legyen 1.-2.-3. körös játékunk, mert ha a második vagy harmadik körünk egy szimpla life tapben merül ki, akkor bizony bajban vagyunk. Nagyban preferáljuk, ha nálunk van a Coin, mert ez esetben az első két körben már 4 manát költhetünk el, ami nagyon nagy tempóelőny. Egy-két konkrét tanács a jó mulliganhoz:

 • A 4 vagy annál több manás lapokat általánosságban véve lekeverjük.
 • A Flame Imp ideális első kör, Hunter ellen viszont csak akkor tartsuk meg, ha nálunk a Coin!
 • Az Imp Gang Boss és a Nerubian Egg maradhat kezdőkézben minden ellen.
 • Ha nincs nálunk Egg, tartsuk meg a Creepert kezdőkézben. Ha van nálunk Egg és nincs Coinunk, a Creepert keverjük le.
 • Ha Patron ellen játszunk, tartsuk meg a Shadowflame-et kezdőkézben.
 • A Void Terrort keverjük le kezdőkézből, kivéve, ha van Egg is. Akkor tartsuk meg és jöhet tempóból.
 • Handlock ellen tartsuk meg a Baglyot és a Big Game Huntert kezdőkézben, a többi ellenfél ellen keverjük le.

 

A taktikák lényegét karcolgattam a lapok bemutatása közben, de nézzünk egy rövid, átfogó képet. Ami nagyon fontos, hogy ez nem egy faceaggro pakli. Ha ütjük az ellenfél arcát és nem öljük meg a lényeit, az esetek túlnyomó részében ki fogunk kapni. A pakli alapstratégiája az, hogy a rengeteg trade-elést elősegítő lapunk, illetve deathrattle képességes lényünk segítségével folyamatos board kontrollt tartunk fenn. Ebből kifolyólag preferáljuk a nehezen leszedhető lényekkel teli kezdőkezet, a sok sebzéssel bíró kezdésekkel szemben.

Mint minden paklival, ezzel is gyakorolni kell, ki kell használni a sok-sok kis minikombót. Törekedni kell a stabil board kiépítésére: mindig legyen kint valami, ami csökkenti az ellenfél tömegpusztító lapjainak hatékonyságát. Több ellenlappal is játszunk, ismerni kell az ellenfél pakli típusát és megfelelően időzíteni ezeket. A Voidcaller képességéről nem szabad elfelejteni, hogy random démont tesz ki, tehát ha van nálunk több démon is, javítsuk a képesség hatékonyságát azzal, hogy a nemkívánatos egyedeket még a képesség kisülése előtt kitesszük. A Voidcaller nem attól igazán erős, hogy megidéz valamilyen démont, miután meghal. Akkor igazán pusztító erejű, ha pontosan azt a démont rakja ki, amit Te szeretnél/terveztél. A pozícionálás még mindig kiemelten fontos, nem csak a Defender és az esetleges Alpha, de a Void Terror szempontjából is.

 

Voidcaller

 

Jó/könnyebb ellenfelek (legalább 60-70% win)

 

Druid

A Druid az álom ellenfél a démon Zoo számára, iszonyatos nagy mázli kell a részéről, hogy legyőzzön minket. A 2. kör Egg => 3. kör Void Terror a legjobb kezdésünk ellene, könnyen pontot tehet a meccs végére. A Power Overwhelming segítségével leüthetjük a nagyobb tauntokat is, jobb a tempónk, a Druid pedig nagyon nehezen fordít hátrányból a gyenge leszedéseinek köszönhetően. Azért a Force of Nature + Savage Roar kombóra illik figyelni. Kellemetlen, ha nyertnek hitt állásból kikapunk, mert nem számoltunk ezzel a lehetőséggel.

 

Paladin

Megítélésem szerint a midrange és az aggro Paladin is viszonylag könnyű ellenfél számunkra. A midrange Paladin álomhúzással legyalulhat minket, de ahhoz az kell, hogy jobb legyen az első 3-4 köre, mint a miénk, és még ezen felül tömegirtása is legyen. Ha nem húz teljesen tökéletesen, és odafigyelünk, hogy az Equality + Consecration ne vessen véget a játéknak, akkor elég stabilan hozhatjuk ezt az ellenfelet. Az aggro verzió nagyon nagy hátrányból küzd, a Consecration már rég nem elég a Zoo asztalának elpusztításához, tradelésben és topdeckelésben is jobbak vagyunk, emellett fontos úgy játszanunk, hogy a Divine Favor 2-3 lapnál semmiképp se húzasson többet. A Shadowflame mindkét ellenfelet könnyebbé teszi.

 

Tempo Mage

Ez is egy jól farmolható, viszonylag könnyű ellenfél. Semmi extra nem kell a megveréséhez, a deathrattle lényeink és a Loatheb nagyon zavarják, valamint a Flamewaker nem igazán jó a mi lényeink ellen (Gang Boss, Nerubian Egg, Creeper). A gyorsabb, aggresszív Zoo pakliknak jóval nehezebb ez az ellenfél, a mi lényeink viszont túl stabilak ahhoz, hogy mana- illetve laphátrány nélkül megoldja őket. Nyomás alatt kell tartanunk, hogy folyamatosan védekeznie kelljen, nem szabad hagyni, hogy gyűjtögessen egy esetleges Emperor/Antonidas nagy kombóra. Néhány Tempo Mage játszik egy Flamestrike-kal is, ne felejtsük el ezt a lehetőséget csak azért, mert nem általános szokás.

 

Kontroll Warrior

A Zoo mindig is jó counter volt a kontroll Warriorra, ez nem változott ennél a verziónál sem. Egyszerűen nem tudja velünk tartani a lépést. Más kontroll paklikhoz hasonlóan itt is körbe kell játszanunk a tömegirtását (Brawl) a fölösleges terülés elkerülésével, a kezünkben lévő lapok pótlásával és deathrattle képességes lényeink segítségével. Ne a gyorsaságra törekedjünk, hanem a stabil, nehezen elpusztítható boardra.

 

A kontroll Warriorok nagy hányadának hamarabb fogyott el a kezéből az összes lap, mint hogy meg tudja oldani az asztalt.

A kontroll Warriorok nagy hányadának hamarabb fogyott el a kezéből az összes lap, mint hogy meg tudja oldani az asztalt.

 

Shaman

Mostanában alig látni Shamant, de az a kevés, amellyel összefutottam (jellemzően legend rank elérése után) nem Zoo ellen lett kitalálva, így nem is okoztak nagy nehézségeket. Jelenleg a midrange és a mech verzió sem elrettentő ellenfél.

 

Közepes nehézségű ellenfelek (40-59% win)

 

Rogue

A tempo, a pakliégetős és az aggro Rogue nagyon könnyű ellenfél számunkra. Rossz hír azonban, hogy ilyenekkel szinte sosem fogunk találkozni. Az olaj Rouge viszont már népszerűbb pakli és jóval nehezebb ellenfél is. Az a tipikus 50-50, ki húz jobbat, kinél van a Coin meccs. Törekedjünk a stabil boardra, figyeljünk a Blade Flurry-re, s használjuk jókor Loathebet, illetve a Swamp Ooze is meccsfordító lehet, ha épp játszunk vele.

 

Ez egy nagyon tipikus csalóka állás. Jónak tűnik a kezdőkéz, mert van első két körös játékunk és még egy ellenlapunk is. A probléma az, hogy nincs olyan lényünk, amit nem szed le könnyűszerrel a Rogue bármelyik leszedése. Pozitívum, hogy nálam volt a Coin és a következő két lapom Egg és Gang Boss volt, ami megmentette a gyenge kezdőkezet.

Ez egy nagyon tipikus csalóka állás. Jónak tűnik a kezdőkéz, mert van első két körös játékunk és még egy ellenlapunk is. A probléma az, hogy nincs olyan lényünk, amit nem szed le könnyűszerrel a Rogue bármelyik leszedése. Pozitívum, hogy nálam volt a Coin és a következő két lapom Egg és Gang Boss volt, ami megmentette a gyenge kezdőkezet.

 

Patron Warrior

A Shadowflame kipróbálása előtt kifejezetten rossznak éreztem a Zoot a Patron ellen. A Patron, ha jól húz, széttöri a Zoot is, mint minden mást. Amióta használom a Shadowflame-et, ha behúzom kifejezetten esélyesnek érzem a paklit. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez félig a meglepetés erejének köszönhető, mindenesetre ellenünk nem lesz sok ideje összevárni az egy körös győzelmet, a korai terülésre viszont van egy nagyon jó ellenlapunk. Ez egyelőre egy kipróbált és jól működő stratégia, meglátjuk, alkalmazkodnak e ehhez a jövőben a Patron Warriorok, és ha igen, akkor miként.

 

Hunter

A midrange Hunter nem olyan rossz ellenfél számunkra abból az egyszerű tényből kifolyólag, hogy sokkal lassabb, mint a face. Körbe kell játszani a trapeket, tartani az asztalt és számolni az egy körben varázslatoktól kapható extra sebzést és a megfelelő pillanatban kijátszani Loathebet vagy Mal’Ganist a halál elkerülése érdekében. Ha a játék elejétől kezdve jobb tempót produkál, mint mi, akkor nagy bajban vagyunk. Nem szabad hagynunk, hogy megszerezze a board kontrollt. A face Hunter egy fokkal nehezebb ellenfél abból kifolyólag, hogy nagyon gyorsan öl és nem érdekli az asztalunk. Ha lassú kezdésünk van és nála van a Coin, gyakran meghalunk, mire történik valami a részünkről. Az összes aggro ellenfélnél extra fontos a Coin, de itt látszik a legkiélezettebben. Ha a ladder olyan fokán állunk, ahol rengeteg a Hunter, mindenképp célszerű alakítani a paklin, mert a szóban forgó verzió elsősorban nem erre van kiélezve. Persze ettől még nem esélytelen a dolog, de lehetne jobb is az arány.

 

Pap

Bármennyire is ellenünk készülnek, bármennyi tömegirtással is játszanak, a pap így is maximum 50-50%-os ellenfél számunkra. Nem rossz dolog megtartani egy Power Overwhelminget kezdőkézben pap ellen, hogy legyen megoldásunk a Deathlordra, ami rendesen feltarthat minket, ráadásul Velen’s Choosennel igazi szörnyeteggé válhat. Viszont ha a Deathlord halála után valamelyik nagy lényünket teszi ki a paklinkból, rendkívül gyorsan véget érhet a játék. Itt is a stabil, folyamatos tempo a lényeg. Körbe kell játszani a tömegirtásait, szinten tartani a kezünkben lévő lapok mennyiségét, és nyomás alatt tartani az ellenfelet.

 

Handlock

Régen a Handlock borzalmas ellenfél volt a Zoolocknak, de amióta a Hellfire nem öl meg minket egy csapásra, sokat javult a helyzet. Elég sok ellenlappal játszunk, amelyek segítenek megoldani a nagy lényeit (Bagoly, BGH, Shadowflame, Loatheb, Power Overwhelming). Használjuk ezeket okosan, illetve figyeljünk a Molten Giantekre, ne üssünk ész nélkül. A körülményekhez mérten próbáljunk meg arra törekedni, hogy 14-15 életen tartsuk az ellenfelünket, és öljük meg egy körben. Ha már Warlock, nézzük a Malylockkot is egyúttal. Hasonlít az előző ellenfélre, de általában nem játszik Molten Giantekkel, mi viszont játszunk Loathebbel, ami kifejezetten zavarja. Ha választanom kellene, inkább ezt az ellenfelet választanám. Arra figyeljünk, hogy a Malylock gyakran 2 Big Game Hunterrel és 1-2 bagollyal is játszik, nem feltétlen kell a Void Terrornak megennie mindenkit maga körül.

Malygos

 

Borzalmas, nagyon nehéz ellenfelek (40% alatti win)

 

Freezemage és Echomage

Ez az ellenfél viszonylag ritka, de halálos. Folyamatos fagyasztás, tömegirtás, 2 Ice Block és a legnagyobb probléma, hogy olyan lapokat kellene beraknunk a paklinkba, hogy megverhessük, amit a többi pakli totálisan nem indokol (Pl: 2 Bagoly, 2 Kezan), szóval ezt a békát le kell hogy nyeljük, ezek ellen rosszak vagyunk. Az Echomage talán vállalhatóbb egy fokkal, ha időben észrevesszük, mi ellen játszunk, még fölül is kerekedhetünk (a Duplicate körbejátszása kötelező). Figyelni kell az ellenfél életét, és csak abban a körben leütni 15 alá, amikor már az Ice Blockot is aktiváljuk. A Freezemage viszont kis túlzással csak akkor verhető, ha nemes egyszerűséggel rosszul húz. Az, hogy Loatheb is van a paklinkban, javít a helyzeten, ad valamennyi esélyt, de nem annyit, hogy közepes ellenfélnek számítsunk a számára. Loathebet jellemzően akkor kell használnunk, amikor aktiváljuk az Ice Blockot (vagy el akarjuk kerülni, hogy az első felkerüljön) és így a következő körben +5 manáért vagy nem fér ki az ellenfélnek, vagy elmegy rá a teljes köre.

 

A legend rank pont egy nagyon nehéz ellenfél ellen, egy Echo Mage-dzsel szemben lett meg, Loathebnek és a tömegirtásoktól védő Eggeknek köszönhetően.

A legend rank pont egy nagyon nehéz ellenfél ellen, egy Echo Mage-dzsel szemben lett meg, Loathebnek és a tömegirtásoktól védő Eggeknek köszönhetően.

 

Alternatív megoldások

 

Arra való tekintettel, hogy jelenleg nem mindannyian vagyunk a létra azonos fokán, és a különböző rankokon más a meta, szeretnék nektek mutatni 1-2 alternatív verziót:

Ez egy kifejezetten facehunter/faceaggro metára készített verzió:

A Flame Impektől megváltunk, helyükre 2 Argent Squire került, amely jó első körös kezdés, mert a következő körben a Sergeant segítségével remekül tradel. Van két Mortal Coilunk az egy életes lényekre, így nem kell folyamatosan feláldoznunk a lényeinket, hogy nullán tartsuk az asztalát. A pakli igazán meglepő része a 2 Deathlord, amely teljesen kifilézi a Facehuntert, főleg ha előtte elhasználta a baglyot valami másra. A Dr. Boom kikerült, mert drága a manaköltsége az ellenfél gyorsaságához képest, a Mal’Ganis viszont maradt, mert Voidcallerrel megkombózva megnyerheti nekünk a meccset mindösszesen 4 manáért. Amennyiben az aggro Paladin is nagy számban üti fel a fejét a Hunterek mellett, vagy nem szeretünk Deathlorddal játszani, érdemes elgondolkodni Annoy-o-Tron és Blood Knight használatán is.

antihunter

 

Egy Budget verzió:

Ez a pakli egy jóval egyszerűbb irányvonalat képvisel, kicsit gyorsabb, kicsit agresszívabb, cserébe kevesebb lategame potenciál van benne. Azoknak ajánlott, akiknek gondot jelent az eredetileg bemutatott pakliban lévő 2 legendary kártya lecraftolása, de mégis a midrange vonalat szeretnék kipróbálni.

budget

 

Ez pedig egy nagyon agresszív már-már faceaggroszerű verzió, úgynevezett Fast Zoo:

Ez a pakli nagyon agresszív Zoo, jelentősen lecsökkentett közép- és végjáték potenciállal. Mivel elég gyors meccsekre számíthatunk, ideális a winstreakes rankokon való gyors áttörésre. A midrange verzióval ellentétben itt a nagyobb sebzéskiosztás felé mulliganozunk az ellenfelek többsége ellen.

fastzoo

 

GY.I.K.

 

Milyen lapokkal válhatok erősebbé Hunter ellen?

Ha nem akarsz annyira szélsőségesen Hunter ellenes paklit, mint amit fentebb lehet látni, a következő kisebb cserék segíthetnek:

 • 2 Flame Imp lecsökkentése egyre, helyére Mortal Coil
 • Big Game Hunter cseréje Mortal Coilra / Swamp Oozera / Annoy-o-Tronra.

 

Mal’Ganis mellett szeretnék mindenképp 2 Doomguarddal is játszani, minek a helyére rakjam be a másodikat?

Annak érdekében, hogy a pakli egyensúlya ne boruljon föl, mindenképp a drága lényeid közül kell lecserélned egyet, ez esetben célszerű a Loathebet.

 

Nincs még meg BRM 2. szárnya, mivel helyettesíthetem az Imp Gang Boss-t?

Semmivel. Az a lap a pakli gerince, kötelező.

 

A megerősített Bane of Doom mennyire OP, elég-e az az átlag 4 drop, amit kapunk belőle ahhoz, hogy kettőt futtassunk a pakliban? A Hellfire egy ennyire Patron és aggro orientált metában újra szükséges eleme egy Zoo decknek?

A kérdés egyik felét már megválaszoltam, szerintem a Shadowflame messze jobb megoldás, mint a Hellfire és igen, abszolút úgy gondolom, hogy létfontosságú egy ilyen kártya használata. A Bane of Doom kérdése viszont kissé rétegeltebb annál, mint ahogy korábban kifejtettem. Általánosságban véve kijelenthető, hogy nem igazán szeretnél kettő 5 manás varázslatot fogni a kezedben, ami bár erős képességgel bír, de ennek feltétele van. Nyersen megfogalmazva azért, mert túl drága és nem mindig tudod tempóból használni. Ebből kifolyólag én azt tapasztaltam, hogy egy darab jól tud működni, kettő viszont indokolatlanul sok egy pakliba. Az, hogy maga a Bane of Doom mennyire jó vagy sem, elméleti szempontból egy összehasonlítással vizsgálható meg. Van egy Stormpike Commando nevű kártya, ami 5 manáért jön, 4/2-es és lő kettőt valahova. Ezt a lapot nem használja senki, mert bár kettőt lőni nem rossz dolog, de a 4/2-es test elég gyengécske. Tehát 4/2-es képesség nélküli lénynél jóval erősebb lényt kell kapnunk ahhoz, hogy azt mondhassuk, a Bane of Doom valóban nyereséges volt. Nézzük sorban a démonokat, amiket kaphatunk:

 • Blood Imp: Borzalmas, nem érte meg.
 • Flame Imp: Rosszabb, mint a Commando, nem érte meg.
 • Voidwalker: Hacsak nem életmentő a taunt, nem érte meg.
 • Mistress of Pain: Nem érte meg.
 • Succubus: Egy kicsit jobb, mint a Commando, de még mindig nem használnék egy olyan lényt, ami 5 manáért 4/3 és lő kettőt valahova.
 • Felguard: Átszámítva 1 manával drágább, mint a Tazdingo, cserébe lő kettőt. Ez már korrekt, megérte.
 • Imp Gang Boss: Határeset, nem annyira rossz az erős képesség miatt, de 5 manáért a 2/4 már elég gyengécske. Nem erre vágyunk, de kiegyezünk vele, ha Fortuna ezt dobja.
 • Void Terror: Nem elég jó, 3/3 képesség nélkül túl kevés.
 • Pit Lord: Ez teljesen király. 5/6, lő kettőt 5 manáért, beteg.
 • Voidcaller: Szeretnénk megkapni a paklink egyik legnagyobb kombólapját? Naná! Megérte.
 • Doomguard: Az egyik legjobb lehetőség. Iszonyatosan megérte!
 • Floating Watcher: Alapesetben azt mondanám, hogy éppen-éppen megérte, de ha ki tudjuk használni a képességét is, Flame Imp vagy Life tap segítségével, akkor nagyon megérte!
 • Dread Infernal: 5 manáért 6/6 és lő kettőt? Kell, megvesszük, hazavisszük.
 • Illidan, Jaraxxus, Mal’Ganis: A szerencse fiai vagyunk, teljes az elégedettség.

Láthatjuk tehát, hogy 6 rossz lehetőség van 10-11 jóval szemben, tehát ha mindennek egyforma esélye van, akkor a Bane of Doom kis szerencsével jó kis kártya. Miért vettem ki mégis? Mert egyik párosításnál sem létfontosságú, hogy legyen a paklimban és helyette olyan lapot használok, ami egyrészt nem véletlenszerű, másrészt pedig komoly ellenlap, ami meccseket nyer.

 

Mi az ideális mennyiség tech cardok szempontjából, nem lesz esetlegesen inkonzisztens a pakli attól, ha “túltecheled”?

Ez azon múlik, hogy a pakli mekkora hányadát teszi ki a pakli gerince. Ez paklinként változik, a Zoo ilyen szempontból elég szerencsés, mert nagyon jól techelhető. Könnyű beleesni abba a hibába, amire utalsz, épp ezért alapvetően vigyázni kell arra, hogy hány tech kártyát használsz és keresni kell a lehető legjobb lehetőségeket, hogy mi helyett rakd be. Erre a legjobb válaszokat maga a meta adja meg. Ha techelsz valamilyen pakli ellen, először mindig vizsgáld meg, hogy a meta hozzávetőlegesen hány százalékát teszi ki az a bizonyos ellenfél. Ha 30 meccsből találkozol vele egyszer, teljesen irreveláns, hogy nagy valószínűséggel kikapsz tőle. Fordított példaként, ha 10 ellenfélből feltehetően 8 Hunter, akkor megverem a 8 Huntert és nem érdekel, hogy cserébe kikapok a többi ellenfelemtől. Úgyszintén érdemes azt átgondolni, hogy mennyire nehéz az adott pakli, ami ellen pluszban készülni akarsz. Sokszor egy-két lap változtatása bőven elég ahhoz, hogy felénk billentse a mérleget, néha viszont az adott pakli akkora fölénybe van velünk szemben, hogy teljes átgondolás szükséges.

Minél nagyobbak ezek az arányok, annál több lapot szükséges techelned. Érdemes továbbá olyan tech lapokat keresni, amelyek több ellenfél ellen is jók, mint pl. a Ooze / Harrison Jones, Loatheb, Shadowflame, Kezan és megvizsgálni azt a lehetőséget, hogy ha nem olyan ellenfél ellen húzod be, aki ellen ki van találva, akkor mennyire zavaró.

 

Minek köszönhető az, hogy az egykori facehunter burst szintjét hozni képes klasszikus értelemben vett aggro Zoo teljesen eltűnt a ladderről, helyét a midrange Zoo vette át? A meta milyen változásaira reagált így a deck? Mely matchupok váltak ez által előnyösebbé, melyek kevésbé?

A válasz az új lapokban rejlik. Egyrészt minden egyes kiegészítővel egyre kiélezettebb a játék, minden hősből igyekeznek a legtöbbet kihozni a játékosok. Alapesetben is elmondható az, hogy a Warlock hős képesség és a régi Warlock kártyák sem igazán a faceaggro játékstílusra vannak kitalálva, így minél optimálisabbá válik a hősök kihasználása, annál távolabb kerül a Warlock a faceaggro vonulattól.

A később érkező kiegészítőkkel sem ez az irányvonal erősödött, a Warlock egyre több midrange kártyát kapott (pl. Voidcaller, Imp-losion, felerősített Bane of Doom, Mal’Ganis, Imp Gang Boss), amelyek ráadásul nagyon erősek is. Maga a hero power is hosszabb játékra tervezett, az új kártyák is midrange lapok, érthető, hogy a pakli ebbe az irányba fordult. Ezzel szemben más classok, mint pl. a Hunter továbbra is agresszív lapokkal gazdagodnak kiegészítőről kiegészítőre, így náluk érthető az aggro stílusra való törekvés. Amit mindenképp nagy előnyként említenék a régi aggro Zookkal szemben, hogy nem tesz tönkre minket egy tömegirtás plusz 1-2 korrekt lény kihozása, vagyis sokkal nehezebb térdre kényszeríteni ezt a paklit. Midrange pakliként meg tudjuk valósítani azt a játékfelfogást, hogy az aggrok ellen kontrollként, a kontrollok ellen aggroként is funkcionálunk, így reális ellenfele tudunk lenni egy-két kivételtől eltekintve mindennek.


Záró gondolatok

 

Összegségében azt kell, mondjam nagyon kellemesen csalódtam a pakliban. A régi változatok sem voltak annyira rosszak, de ez a mostani a midrange verzió sokkal kombósabb, igényesebb, gondolkodósabb és erősebb, mint gondoltam. Nagyon élveztem vele a játékot, sok érdekes szituációt átéltem és a pakliban ott volt a folyamatos változtatás lehetősége, amit nagyon szeretek. Úgy gondolom, a tech kártyák a metának megfelelő váltogatásával ez a pakli jó választás legend rank elérésére, és legend rank elérése után is. Az általam bemutatott verzió erősen reflektál a metára, sok ellenlappal játszik, ebből kifolyólag több tech kártyát nem használnék a pakli tempójának megőrzésének érdekében, inkább a meglévőket változtatgatnám.

Végezetül mindenkinek legalább hasonló sikereket és játékélményt kívánok ezzel a paklival is, próbáljátok ki bátran, szerintem nem fogtok csalódni! 🙂

Üdvözlettel:

Fotta „Salastro” Pál a Frozenflame csapatból

Kapcsolódó bejegyzések

 • Toportyán

  Nagyon jó lett a cikk! 😀
  A kedvem már megjött hozzá, csak a dust nem.

 • Tudor

  Miért jó coinnal megtartani hunter ellen a flame impet? Nem pont, hogy forditva kéne? 😮

  • Pál Fotta

   Itt nem az a lényeg, hogy nálad van, hanem hogy nem nála. Ha övé a coin félkézzel kezeli a flame impet úgy, hogy nem veszít vele lényges tempot.

   • Istvanovszki Martin

    Ha nála a coin akkor első körben impet nem is raksz? Esetleg kirak valamit, és no trade just face nem megoldás?

    • Pál Fotta

     Ha nála van a Coin, akkor úgy kerülöd az Impet, mint ha leprás lenne. Ha nálad van a Coin akkor is gyenge önmagában ez a lap, de egy voidwalker+imp jó kezdés lehet. Az a 3 seb nagyon sokat számít, mert neked idő kell, és ez a lap rövidíti a játékot, ami a hunternek kedvez.

 • Máté Gazdik

  Nagyon jó lett!Köszönöm,nekem sokat segített! 🙂

 • Dani Takács

  Köszönjük a cikket (főleg hogy ebben a szezonban énis leginkább zoozok) 🙂

 • Istvanovszki Martin

  Nekem nagyon tetszett a cikk! Sokat tanultam belőle, kicsit talán át is szellemültem (főleg abban,hogy mit tartsak meg kézben milyen kasztok ellen.Nem gondoltam, hogy a haunted lassú lehet pár deck ellen, örültem, hogy tudok valamit coinolni)

  Amióta Rank5 alatt vagyok, hoztam egy 65% winratet a lockommal ami hasonlít a tiédhez, ez számomra teljesen jó. Ami érdekes, hogy Rank12-ről nem tudtam lockkal elmozdulnom, és deathlord hunterrel kellett játszanom, annyi facepala és facehunter jött ellenem, és ha nem húztam borzalmasan jól akkor nem volt esélyem.
  Itt meg is jegyezném, hogy az aggro palában nem értek egyet. Ha nincs bent a területid, majdnem, hogy esélytelennek érzem. Annyira sok kis lénye van, és semmit nem fog tradelni csak üti az arcod. Ha nem jön le valamelyik taunt, pikpak átcsúszik rajtad a fegyverekkel/mustár/arcane golem/leeroyjal. Nagyon nem érzem könnyű ellenfélnek. A facehunter meg még talán rosszabb. Ezek ellen defender of argust ha kell ha nem megtartom kézben, ezt érzem az egyetlen esélynek.

  Haunted Creeper ügyben, hogy te lassúnak látod ennek nagyon örültem, mert ez bennem már hónapokkal ezelőtt felmerült, facehunternél is. Mindkét deckbe túl lassú…. facehunterekből azóta már kikerült, hál isten zoobol is elkezd kikerülni szépen lassan.
  Acidicnek szintén nagyon örültem, sosem értettem miért preferálja mindenki a Harrisont, amikor early gameben kell elvenni a fegyvert, az ad igazi előnyt. Ez szintén adott egy kis önbizalmat.

  Egy igazán komoly kérdésem lenne, ami annyira nem is a deckhez kapcsolódik. Hány meccs után állapítod meg a nap metáját? Hány meccs kell ahhoz, hogy úgy érezd, hogy érdemes lenne deathlordosan játszani pl? Sajnos sokszor estem bele olyanba, hogy miután váltottam midről deathlordos hunterre, elkezdtem control/patron warriorokat kapni, és már nem volt értelme az
  egésznek.

  Összeségében nagyon vártam a cikket, és nem csalódtam! Nagyon színvonalas lett, sok önbizalmat adott (jó látni, hogy valaki több ezer meccsel mondhatja, hogy ezzel lettem legend, nem feltölti netre, hogy mech warriorral lettem legend, közben életében 2 meccset játszott vele és arról tölt fel képet….)
  A tech dolgok különösen tetszenek, nem gondoltam, hogy ennyire flexibilis ez a deck. Így lecraftolom Szilviát is, aztán váltogatom ezt azt amazt, még akár a fast zoot is ki fogom próbálni ha úgy van 🙂

  Köszönjük a cikket, sokat tanultunk!

  • Pál Fotta

   Nah hol is kezdjem….
   Facehunter+Aggropala: Próbáltam sugallni, hogy a pakli folyamatosan változott, szinte rankonként. Amikor aggro meta közepén találod magad van 1-2 változtatás, amit meg kell hozni. Ilyen pl. 1 flame imp kivétele, mortal coil használata, esetleg 1-2 Annoy-O-Tron. Tehát 3-4 lap csere után teljesen partyban vagy az összes ellen, amennyiben tudod, hogy mit kell csinálni ill. Ő mit tud csinálni. Ha meg ezek alkotják az ellenfeleid túlnyomó részét (ez alsóbb rankokon jellemzőbb az általad rank 5 ált. már nem ilyen), akkor érdemes váltani a cikkben bemutatott antimeta zoora.

   Napi meta: Hát legalább 10-20 meccs kell hozzá. Sokan ilyen 2-3 meccs után elkezdik variálni a paklit, ill. paklit váltanak és általában nem járnak jól vele. Ez félig “tudomány”, félig megérzés. Nehéz jól csinálni, de kötelező ahhoz, hogy eredményes játékos lehess.

 • Igényes írás, grat!

 • Titkos

  Köszönöm szépen!Eddig is próbálkoztam Zoo-val, de sosem tudtam vele streak-elni.Miután elolvastam ezt a cikket, arra gondoltam, miért ne, megpróbálom megint.Megis lett a legend vele 6 nap alatt 😀

  • Pál Fotta

   Gratu hozzá!

 • Barnabás

  Nagyon jó a cikk, nagyon hasznos! Csak így tovább! 🙂

  • Pál Fotta

   Köszi!

 • Crull

  Részletes, jó írás lett, köszönjük Pali! 🙂

  • Pál Fotta

   Kösz főnök!

 • fogtunder

  na ez nagyon jó lett.

  én is demonzoo-val nyomultam az elmúlt időszakban, egy gyorsabb verzióval boom nélkül. pár dologra magamtól is rájöttem (pl. az 1 bagoly, 1 creeper, 1 void terror), de pl. a BGH-t nem is értem, miért nem raktam bele, illetve a shadowflame-en se gondolkodtam el, a bane of doom ellenében, de az utóbbi pár napban éreztem, hogy ez és a coil is olyan játékra kényszerítenek, amit nem feltétlen optimális, és itt ha kapok belőle egy 1 manás lényt, akkor általában rektálás van. pláne, hogy mostanában inkább midrange hunter jön, mint face és az talán még idegesítőbb.

  szóval köszi, a tech leírások sokat segítettek, most majd jól kitesztelem a nem használt lapokat aztán hátha ebben a szezonban jobban teljesítünk majd 🙂

 • Dodo18

  Szia.
  Én is köszönöm ezt az átfogó és hasznos írást. Érdekelne a véleményed a következőről. Az általad írt deck listához képest annyit változtattam, hogy a 2 3/2-es démon helyett egy zombival és egy Lord J.-vel játszok. Míg az oaze 1 voidwalker helyett van bent. Mi erről a véleményed? A 2/3-t a jelenlegi metában kezdésnek jobb temponak érzem kivéve a pap ellen. Míg Lord J. gyógyítása a végén képes megváltoztatni a kilátástalannak hitt meccset is akár.

  • Pál Fotta

   Szia!

   Nem tartom annyira jónak, kivéve ha sok hunter ellen játszol. A flame imp pl. azért is jó mert 5 manából shadowflame-mel full asztalirtás patron ellen, de ha sok a faceaggro akkor ált. csak egyet használok. Én a jaraxxust nem szeretem, nem hiszem hogy mal’ganis és jaraxxus is befér egyszerre, valszeg választanod kell és akkor már mal’ganist választom.

 • Kim Móric Tóth

  Nagyon jó a cikk. A shadowflame melletti érveket köszönöm, miután beraktam a deck-be sokkal jobb lett. Előtte Hellfire-t használtam, de a Shadowflame nagyon jó kombó kártya, teljesen megéri azt az egy helyet.

  • Pál Fotta

   Köszönöm a kedves szavakat! Örülök, hogy nálad is bevált!

 • r0l3nd

  nagyon tetszett! jó lett a cikk. 🙂

  • Pál Fotta

   Köszönöm!