Egyszer csak valaki feltöltötte azt a decket, amivel elérte a Legendary rankot. Lecraftolod, játszol vele párat és általában az első kérdés, amit megfogalmazol magadban a következő: Hogy érhetett el valaki is Legendet ezzel?
Először is fogalmazzuk meg a netdecking jelentését. Ez a kifejezés csak kártyajátékokban használatos, ezért ismeretlen az emberek nagy részének. A leggyakoribb megfogalmazás szerint mások paklijának lapról lapra történő lemásolása. Az esetek többségében degradáló jelentéssel bír, mivel a kreatív ötletekre és az innovációra való képtelenséget jeleníti meg. A következőkben tegyük egy kicsit helyre a dolgokat.

Semmi rossz nincs benne

SI:7 AgentTulajdonképpen mások paklijainak másolása egy hihetetlenül életképes megoldás a saját játékunk javítására és az aktuális meta megismerésére. A játékosok egy része tulajdonjogot érez a paklija iránt, ezáltal nem csak azt szeretnék, hogy felismerjék az eddigi ötleteket, hanem keresik a módot új kombinációk létrehozására és ezáltal a viszonylagos ismeretségre. Sajnálatos módon ez miatt nagyon védekezővé válhatnak, úgy érezhetik valaki „ellopta” az ötletüket. Gyakran beszűkül a látókörük és figyelmen kívül hagynak, vagy nem tartanak fontosnak már meglévő releváns stratégiákat és lapokat. A valóság az, hogy a limitált kártyakészlet miatt egyszerre akár sok ezer játékos rájöhet ugyan arra a stratégiára. Nem különösebben nehéz észrevenni, hogy a Warlock a legjobb aggro deck alap. Továbbá az sem újdonság, hogy egy Rogue deckbe szinte minden esetben kell SI:7 Agent és Backstab is.

Nagyon nehéz az újításokat egy ember nevéhez kötni, mivel ezek nagyrészt általánosak. Találkozhatsz olyan emberekkel, akik mindenáron bele akarnak rángatni egy „ki találta ki előbb” típusú vitába. Vannak esetek, amikor egyértelműen megnevezhető a deck kitalálója, máskor viszont senkihez sem köthető konkrétan, mert az újítása egy általános tudás, ezáltal akárkié lehetne. Fontos különbséget tenni a másolt pakli és a sajátként beállított között. Más pakliját sajátként beállítani nagyon nem kívánatos dolog, mivel felesleges vitákat is szülhet. Már sikeres deckek használata kulcsfontosságú a játéktudásod fejlesztésének szempontjából.

A netdeckingről folytatott beszélgetések nagyrésze vitába torkollik. Javasolt ezeket elkerülni. Általában a győzelem a fontos és nem az, hogy kié volt eredetileg a deck. Jó dolog, ha felismernek egy általad elkészített pakli miatt, de ennél is jobb dolog győzni. A netdecking pedig egy nagyszerű lehetőség erre.

Miért ne próbálnád ki te is?

ShieldbearerA nevesebb játékosok jelentős mennyiségű időt töltöttek azon deckek megalkotásával amiket rankeden is láthatsz. Nekik általában több idejük és nagyobb játékismeretük van, mint átlagos társaiknak, amit jól tükröznek az általuk készített paklik. Nem csak egyszerűen magasabb szinten fogsz játszani netdeckelt paklival, hanem rengeteget is fogsz belőle tanulni. Például első pillantásra nem egyszerű megérteni, miért használ Reynad Shieldbearert a Warlock aggro deckjében, vagy miért van egyes Paladin aggroban Equality helyett Ironbeak Owl. Ha játszol párat velük, elég gyorsan értelmet fog nyerni az egész. Nem csak jobban játszol mások paklijaival, de olyan újdonságokat, koncepciókat is mutathatnak, amikre sosem gondoltál eddig.

A tempo koncepciója agresszív deckekben elég nehezen megfogható. Warlock aggro játszása Shieldbearerrel segít megérteni és alkalmazni ezt a későbbiekben. Nem csak az adott paklival tanulsz meg játszani, hanem rengeteg új általánosságban használható dolgot is megfigyelhetsz, ami a saját deckek készítésénél nagyon jól jöhet.

A népszerű paklikhoz tartozó stratégiák ismerete segít felkészülni ellenük. Nincs jobb módja egy deck gyengéinek felfedezésére, mint ha elkezdesz vele játszani. Egy pár meccs után világossá válik mikre érdemes építeni ellene és mi az amivel esélytelennek számítasz a felállásban. A netdecking az egyik legjobb út az innovációhoz. Nagyon ritka esetben kezdünk nulláról paklit építeni, általában egy már meglévő alapot fejlesztünk a nekünk tetsző irányba. Ha elég időt töltünk vele, egy teljesen új de életképes koncepcióhoz jutunk.

Hogyan netdeckelj

Acidic Swamp OozeAlapvetően nem nehéz, viszont van egy pár dolog, amire érdemes odafigyelni. Az első, hogy egy népszerű oldalon kutass sikeres deckek után. A következő a pakli formátuma. Ha rankedezésre szeretnél egyet, nézelődj azok között, amikkel értek el Legend rankot. Ha versenyre szeretnél jelentkezni vagy készülni, olyan után nézz, amellyel már megnyerték az adott versenyt vagy legalább jó helyezést értek el. Ilyen esetben vedd figyelembe a verseny szabályait. Van, amelyiken az első vereségig ugyan azt kell használnod, van ahol minden lejátszott meccs között paklit válthatsz. A versenyeken általában 1, 3 vagy 5 játékot játszol valaki ellen, ezért nem mindegy hogy az amit netdeckelni akarsz egyenes kiesésesben vagy éppen 5 játékból lett a legjobb.

Ha az adott verseny megengedi, hogy lapokat cserélj játékok között, vagy csak egy deck ellen fogsz játszani vele, használhatsz akár ranked játékra tervezett paklikat is. Ha több különböző deck is várható, mindenképp próbálj felkészülni a számodra legvalószínűbbeknek tartottakra.

Ha vetsz egy pillantást az ESGN Fight Night, King of the Hill vagy akármelyik másik hasonló rendezvény nyertes paklijai feltűnhetnek lapok, amiket ranked játék során nem használ szinte senki. Például az Acidic Swamp Ooze és a Big Game Hunter sokkal gyakoribb szervezett játékokon. Ennek oka, hogy jobban behatárolható milyen ellenfelek várhatók. Ha például Warlock giant várható, Big Game Hunter egyszerűbbé teszi a játékot. Azonban nem árt vigyázni ezekkel, mivel fordítva is elsülhet. Előfordul, hogy egyáltalán nem kapsz olyan ellenfelet, amire készültél. A versenypaklik általában egy Acidic Swap Ooze-zal operálnak Warriorok és Hunterek miatt. Ez azonban rankedre nem igaz, mivel ez a lap általában nem sok előnyhöz juttat.

Nagyon javasolt továbbá a frissen „beszerzett” deck tesztelése eredeti állapotában. Néha csak pár lap miatt jobb, mint a többi hasonló pakli. Ezek gyakran olyanok, amit szinte egyből lecserélnél. Ha egy magas szinten játszó játékos azt mondja, hogy a Warlock aggro a Shieldbearer miatt jó, mindenképp megéri kipróbálni, akármennyire is kételkedsz benne. Ha egyből helyettesítesz pár kártyát értékes tapasztalatoktól is eleshetsz, mivel az eredeti koncepció egy sor később is használható lehetőségre világíthat rá.

via

Kapcsolódó bejegyzések